Θύμα των εικόνων συνωστισμού πέφτει για ακόμη μια φορά η Βρετανία, η οποία ανεβαίνει τον Γολγοθά της υγειονομικής κρίσης. Παρά τις δραματικές εκκλησεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ντάουνινγκ Στριτ και του Μπόρις Τζόνσον για αποφυγή μετακινήσεων, στο πλαίσιο του νέου lockdown, η απειθαρχία και η κόπωση του κόσμου αποτυπώθηκε το Σάββατο σε πολλές περιοχές της Αγγλίας, όπου ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους χωρίς να υπολογίζει αποστάσεις και χωρίς να φορά μάσκα.

Το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού, την Παρασκευή, συμπύκνωσε την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας. Ο Τζόνσον, κάλεσε, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, όλον τον κόσμο να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορωνοϊό.

Πολλοί ήταν, πάντως, οι πολίτες που έμειναν ασυγκίνητοι καθώς καταγράφηκε πλήθος άσκοπων μετακινήσεων σε περιοχές κοντά στη φύση.

Το αδιαχώρητο επικρατούσε και στο Victoria Park του Λονδίνου, με τον κόσμο να μην υπολογίζει τις αποστάσεις.

Σκηνικό συνωστισμού εεκτυλίχθηκε και στην παραθαλάσσια πόλη  Μπόρνμουθ, όπου ο κόσμος περπατούσε και γυμναζόταν.

Ο προβληματισμός έγινε ορατός και στην πόλη Σλάου, όπου έξω από το  πολυκατάστημα Poundland έβγαιναν πλήθη χωρίς μάσκες.

Εστίες ανησυχίες άνοιξαν και πριν από λίγες ημέρες όταν σε μετρό του Λονδίνου οι εικόνες χάους, σε ώρα αιχμής, ενίσχυσαν τον συναγερμό.

Εξαιτίας της απουσίας δεκάδων εργαζομένων, λόγω νόσησης από κορωνοϊό, παρατηρούνται καθυστερήσεις στα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος συμφόρησης.

Σχολιάστηκε, ακόμη, από τα βρετανικά δίκτυα η κοσμοσυρροή σε αγρυπνία, σε βρατανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπου να βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο και την αστυνομία να κόβει 42 πρόστιμα. Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί μεθυσμένοι.

Οι εικόνες ανησυχίας καταγράφονται σε μια περίοδο που το σύστημα υγείας δίνει καθημερινά εξετάσεις αντοχής, με 200.000 ανθρώπους να περιμένουν εδώ και έναν χρόνο στη λίστα αναμονής για επεμβάσεις ρουτίνας, ασθενείς να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία με στόχο την αποσυμφόρηση και καρκινοπαθείς να βρίσκονται στον «αέρα», με τα χειρουργεία τους να αναβάλλονται.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα σε ημερήσια βάση κυμαίνονται περί τα 50.000, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν πλέον καθημερινά τους 1.200.

Στις εντατικές δίνεται τιτάνια μάχη ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα παροχής οξυγόνου, με την πληρότητα να αυξάνεται δραματικά.