Για ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που επιτρέπει στους εμβολιασμένους να ταξιδεύουν ελεύθερα.

«Είναι ιατρικό προαπαιτούμενο να έχουμε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί», είπε σε συνέντευξή της.

«Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν αναφερόταν στην επιστολή που της απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με την οποία καλούσε για χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί, σημειώνει το euractiv και τονίζει ότι αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να καταστήσει το εμβόλιο «υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για ταξίδια, σημείωσε ότι “οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα”».

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ίδια συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα. «Ό,τι αποφασίζεται -είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα- είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στη Λισαβόνα. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρικό προαπαιτούμενο που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», είπε.