Η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φαίνεται να επικυρώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κα Μαρία Τσολιά «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογία».

Τα 599 νέα κρούσματα που ανέδειξαν οι αυξημένοι σημερινοί έλεγχοι (35.039 έναντι 34.980 χθες) αποτυπώνουν μια υποχώρηση της διασποράς, αν και τα rapid tests ήταν και σήμερα διπλάσια σχεδόν από τους μοριακούς ελέγχους (22.764 και 12.275 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι για την ακριβή επιδημιολογική εικόνα.

Η μείωση στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων, με 328 σήμερα από 340, επιβεβαιώνουν μια πτωτική πορεία προς το φράγμα των 300 διασωληνώσεων. Ωστόσο, η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας εξακολουθεί να κινείται σε αργούς ρυθμούς. Σήμερα, τη μάχη με την COVID-19 έχασαν 33 συνάνθρωποί μας.

Η Αττική, παρά τη μείωση σε 227 νέες διαγνώσεις από 271 χθες αλλά με αρκετές εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 να αφορούν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, προβληματίζει, όπως τόνισε άλλωστε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη Περιφέρεια, με μεγάλο πληθυσμό, σχεδόν τον μισό της χώρας, για αυτό και οι επιστήμονές μας, οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι, στατιστικολόγοι, λοιμωξιολόγοι μελετούν προσεκτικά και βήμα-βήμα καθημερινά τα στοιχεία και πάντα μας εισηγούνται με σύνεση και με επιστημοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθούν να φέρουν οι περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής (29 και 34 νέα κρούσματα αντίστοιχα), με τη δεύτερη όμως να σημειώνει το μοναδικό διψήφιο ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο (18,02 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους). Αντίθετα, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο Βόρειος Τομέας Αθήνας με 24 λοιμώξεις έναντι 46 χθες, και τον Κεντρικό Τομέα να ακολουθεί με 50 από 62 χθεσινά κρούσματα.

Στην υπόλοιπη χώρα και παρά το «ξεκοκκίνισμα» του χάρτη επιδημιολογικής επίπτωσης για τις τελευταίες 14 ημέρες -τη θετική πορεία της Ελλάδας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξαν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού CDC-, τα μποφόρ της επιδημίας παραμένουν αυξημένα σε αρκετές περιφερειακές ενότητες, μακριά από το θετικό παράδειγμα της Θεσσαλονίκης με σταθερά 69 κρούσματα.

Η Χαλκιδική με 11 διαγνώσεις διαγράφει αρνητική πορεία, κάτι που υπογράμμισε χθες ο κ. Κικίλιας, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η διασπορά στην ενότητα Τρικάλων (16 νέα από 7 χθες, στα οποία περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο ΕΘνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19). Σε διψήφια κινούνται οι ενότητες Έβρου (19 κρούσματα από 5 χθες), Κιλκίς (11 από 5), Λάρισας (20), Πιερίας (25), Σερρών (16), Αχαΐας (22), Αιτωλοακαρνανίας (10) και Κοζάνης (26), Αργολίδα (11 από 3) και Βοιωτίας (16 και υψηλό ιικό φορτίο 13,57).

Αξιοσημείωτη είναι η σημερινή υποχώρηση στο ιικό φορτίο τριών από τις επτά κόκκινες περιοχές που κατονόμασε χθες ο υπουργός Υγείας: Λέσβος με 5,78 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους από 13,88, Κάλυμνος με 3,4 από 23,77 και Ροδόπη με 1,79 από 7,14.

Τα αλυσιδωτά τοπικά lockdown αποτυπώνουν την ανησυχία των ειδικών

Τα τοπικά lockdown πολλαπλασιάζονται ή παρατείνονται. Χθες, ο δήμος Σπάρτης και η Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας υπάχθηκαν στη λίστα των περιοχών με καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων μαζί με τα νησιά Λέσβος και Κάλυμνος, την Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, τους δήμους Ασπρόπυργο και Ελευσίνα στη δυτική ΑττικήΕορδαίαςΚοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, τις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Στην απόφαση παράτασης του lockdown για λόγους ασφαλείας οδήγησε σήμερα το επιδημιολογικό φορτίο της Κοινότητας Κέλλης, του Δήμου Αμύνταιου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Κοινότητας Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.

Τέλος, αύριο αναμένονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πορεία του εμβολιασμού στη χώρα με την κάλυψη του 0,6% σχεδόν του πληθυσμού. Μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί 70.698 εμβολιασμοί.