Βασίλης Δαλιάνης

 

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να αξιολογήσει το εμβόλιο της AstraZeneca ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθώς ζήτησε και έλαβε περισσότερα δεδομένα από την παρασκευάστρια εταιρεία.

Ο ΕΜΑ αναμένει τώρα από την AstraZeneca να υποβάλει αίτηση για υπό όρους έγκριση του εμβολίου την ερχόμενη εβδομάδα και ανάλογα με τα υποβληθέντα δεδομένα και την πρόοδο της αξιολόγησης, ο ΕΜΑ μπορεί να δημοσιεύσει τα συμπεράσματά του ακόμα και στο τέλος του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει σε συμφωνία με την εν λόγω εταιρεία για προμήθεια 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου της.

Παράλληλα, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να αξιολογηθεί και το εμβόλιο της εταιρείας Johnson and Johnson, από την οποία η Κομισιόν έχει προπαραγγέλλει, επίσης 400 εκατ. δόσεις. Η ΕΕ έχει αποκτήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων τα οποία βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες, έχοντας εξασφαλίσει έως και 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις των πλέον ελπιδοφόρων υποψήφιων εμβολίων για την Ευρώπη και τις γειτονικές της χώρες.