Με υψηλά νούμερα σε κρούσματα και διασωληνωμένους κλείνει η χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), δείχνοντας πως το «ποδαρικό» στο νέο έτος θα γίνει με αυξημένη προσοχή και ακροπατώντας.

Με 932 νέες διαγνώσεις επί συνόλου 32.000 περίπου τεστ και 438 διασωληνωμένους, η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση δεν απομακρύνεται από τα ανεπιθύμητα τετραψήφια νούμερα, επισκιάζοντας τα ανακουφιστικά στοιχεία προηγούμενων ημερών: τα 526, 617, 262, 342 και 476 κρούσματα που καταγράφηκαν στις 21 και 25, 26, 27 και 28 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Με τους σημερινούς 50 θανάτους από κορωνοϊό, ο συνολικός αριθμός στη χώρα φτάνει τους 4.838.

Η Αττική πρωτοστατεί και σήμερα, με το 1/3 σχεδόν των νέων κρουσμάτων (329) και σημαντικά επιβαρυμένο το Κέντρο και τον Δυτικό Τομέα, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 150, αριθμοί ελαφρώς μειωμένοι επί λιγότερων ωστόσο τεστ σε σχέση με χθες.

Αντιθέτως, η Κοζάνη με 41 νέα κρούσματα έναντι 19, επιβεβαιώνει την έντονη ανησυχία που εξέφρασαν τόσο ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς τις προηγούμενες ημέρες, όπως και η Λάρισα (38 από 28). Σε διψήφια, τέλος κινούνται και οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (18), Βοιωτίας (19), Ημαθίας (15), Καβάλας (13), Λέσβου (12), Μαγνησίας (16), Ξάνθης (12), Πιερίας (17), Ροδόπης (20), Σερρών (24) και Φλώρινας (11).

Υψηλός ο αριθμός διασωληνωμένων – Αγωνία για τις επόμενες ημέρες

Ένα σημαντικός δείκτης της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα παραμένει ο αριθμός διασωληνωμένων, σταθερά πάνω από 400. Η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ έδωσε ένα ποσοστό 60.3% για τους διασωληνωμένους ασθενείς άνω των 65 ετών, αποτυπώνοντας αυτό που δήλωσε την Τρίτη 29/12, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ότι «τουλάχιστον 1 στους 4 νέους ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα μας είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται».

Η αγωνία για τις επόμενες ημέρες παραμένει, δεδομένου πως η εικόνα της διασποράς του ιού θα φανεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και 14 ημέρες για την Πρωτοχρονιά, όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας και σύνεσης, ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε «τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια».

Η χρονιά δεν μας αποχαιρετά ωστόσο χωρίς μικρές νότες αισιοδοξίας. Πέρα από την έναρξη του εμβολιασμού, την αρχή τους τέλους της πανδημίας όπως επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι, αχτίδα φωτός αποτέλεσε η είδηση πως η Ελλάδα έχει τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού (13.174 κρούσματα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που την καθιστά δεύτερη μετά τη Φινλανδία.  Υπενθυμίζεται πως η πρώτη διάγνωση κορωνοϊού στην Ελλάδα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, έχοντας φτάσει σήμερα στα 138.850 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Στα 932 τα νέα κρούσματα – 50 νέοι θάνατοι

Έλληνας αντιπρόεδρος AstraZeneca : Αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι των μεταλλάξεων – Προστασία τουλάχιστον για 12 μήνες