*Γράφει ο Γρηγόρης Τζιοβάρας

Δυσφορία στην κοινή γνώμη, αλλά και οξεία πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση προκάλεσε ο αυξημένος αριθμός των κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων που εμβολιάστηκαν κατά παρέκκλιση στη διάρκεια του πρώτου τριημέρου από την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία» χωρίς να ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παρόλο που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα συγκεκριμένη λίστα με μόλις 49 πρόσωπα που είχαν προκριθεί για να εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας στην πρώτη φάση, είτε για λόγους παραδείγματος, όπως η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, είτε επειδή θεωρήθηκε ότι ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, όπως οι ηγεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται άμεσα στον αγώνα κατά της πανδημίας, στην πορεία ο κατάλογος διευρύνθηκε σημαντικά.

Έτσι, το μεσημέρι της Τρίτης έγινε εμμέσως γνωστό από ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων που θα εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας έφθασε στους 126, καθώς τόσα κρίθηκε –άγνωστο από ποιον– ότι είναι τα «πρόσωπα της πρώτης γραμμής», τα οποία θεωρήθηκαν «απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους».

Η διεύρυνση της λίστας με τους κατ΄ εξαίρεση εμβολιασθέντες, όπως και το θέαμα γνωστών και άγνωστων στο ευρύ κοινό αξιωματούχων που αναρτούσαν φωτογραφίες τους από τα κέντρα εμβολιασμού, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεγάλο μέρος των οποίων αντέδρασε με αρνητικά σχόλια, καθώς δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που θεώρησαν ότι «έγινε κατάχρηση και ορισμένοι με το πρόσχημα του παραδείγματος έκαναν επίδειξη της εξουσίας τους».

Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη δεν άφησε ανεκμετάλλευτο η αντιπολίτευση και με προεξάρχοντα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα επιτέθηκε στην κυβέρνηση, γενικεύοντας την κριτική κατά της κυβέρνησης με τον ισχυρισμό ότι επιχείρησε να καρπωθεί πολιτικά οφέλη από την έλευση του εμβολίου και την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Τσίπρας: Ουρές για selfie με το εμβόλιο
«Οι ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι. Δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους “άριστους”», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο facebook.

«Ο εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών ήταν μία συμβολική κίνηση και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες, στο οποίο συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που υποσχόταν 2.000.000 εμβόλια το μήνα για να λάβει τελικά λιγότερα από 100.000 το Δεκέμβρη, έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό σε επικοινωνιακό σόου».

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, «όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ανοσία στον κορωνοϊό από τον εμβολιασμό δεν θα έρθει πριν το ερχόμενο φθινόπωρο. Το αναγνωρίζουν όλοι, εκτός από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που συνεχίζει να αρνείται τα αυτονόητα: Ενίσχυση του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και δωρεάν μαζικά τεστ για τους πολίτες».

«Με 4.672 ανθρώπινες απώλειες από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων οι 4.046 τους τελευταίους δύο μήνες, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να πει πως δε γνώριζε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας έχουν ήδη την υπογραφή του».

Πέτσας: Ενοχλήθηκε ο Τσίπρας που επένδυε στην καταστροφή
Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας ότι «ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στην αλήθεια και στις θετικές ειδήσεις».

Θυμίζοντας, μάλιστα, δήλωσή του σύμφωνα με την οποία στις 2 Νοεμβρίου είχε υποστηρίξει ότι «ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ελπίδα, λέγοντας δήθεν ότι έχει εξασφαλίσει -και μάλιστα δωρεάν- ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη συνέδεσε με το γεγονός ότι κ. Τσίπρας εμβολιάστηκε τη Δευτέρα για να πει «θα ήταν για γέλια, αν δεν επρόκειτο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Κατά τον κ. Πέτσα, «η έλευση του εμβολίου είναι κατάκτηση της επιστήμης που προσφέρει ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα», ενώ ο εμβολιασμός αποτελεί «ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα στο οποίο δεν χωρά η μικροκομματική μιζέρια». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις που της αντιστοιχούν με βάση τον πληθυσμό της, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε.. Και σε αυτό το πλαίσιο μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα λάβουμε 429.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν περίπου 215 χιλιάδες συμπολίτες μας.

«Ανάμεσά τους και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι αυτό ενοχλεί τον κ. Τσίπρα «γιατί επενδύει στην καταστροφή». Διαψεύδοντας, εξάλλου, ότι έχει ειπωθεί από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος ότι στα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν 2 εκατομμύρια εμβόλια, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι εκείνο που λέχθηκε -και προσποιείται ότι δεν άκουσε ο κ. Τσίπρας- είναι ότι «ο κρατικός μηχανισμός και οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα, με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, να εμβολιάζουν 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας τον μήνα».

«Αφήνουμε πίσω στον μικρόκοσμό του τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε, εμβόλιο για τον κορωνοϊό έκανε, όχι για τον λαϊκισμό. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά και με σχέδιο, ομοψυχία και αποφασιστικότητα θα κερδίσει και αυτή τη μάχη», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γεννηματά: Να τελειώσει το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης με τα εμβόλια

Κριτική ασκεί η προεδρος του Κινήματος Αλλαγης, Φώφη Γεννηματά στην κυβέρνηση λεγοντας ότι «είναι ώρα να τελειώσει το επικοινωνιακό show της Κυβέρνησης με τα εμβόλια. Η δουλειά της είναι ο αποτελεσματικός εμβολιασμός και το ασφαλές άνοιγμα». Η κ. Γεννηματά τονίζει παράλληλα, πως είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να εφαρμοστεί ένα σχέδιο, με διαφάνεια, χωρίς εξαιρέσεις και παρεμβάσεις. Αναφερόμενη στα τεστ τονίζει μεταξύ άλλων πως «περιμένουμε δημόσια αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή που ανοίγει. Όπως και καλύτερη οργάνωση προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία». Επιπλέον υπογραμμίζει πως «τα λάθη που έγιναν στο δεύτερο κύμα και τα πληρώσαμε ακριβά, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αν η Κυβέρνηση λειτουργήσει ξανά με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας το τρίτο κύμα- στο οποίο αναφέρθηκε και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης- δεν θα αργήσει, με ευθύνη της, να έρθει».

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων – Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο»