«Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών έχει ορίσει την προτεραιότητα με την οποία θα εμβολιαστούν και ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως οι υπουργοί για λόγους ασφαλείας και για να συνεχίσει να λειτουργεί το Κράτος. Σήμερα πήγαν ορισμένοι παραπάνω στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και για αυτό δεν εμβολιάστηκαν 5 από τους υγειονομικούς που επρόκειτο να εμβολιαστούν σήμερα και θα εμβολιαστούν αύριο. Νομίζω ότι γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα και για άλλους λόγους», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας, αναφορικά με τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για όσα έγιναν σήμερα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, για τον αριθμό των εμβολίων που έχουν έρθει στην Ελλάδα και την προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι στις περισσότερες χώρες έχει δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς υπαλλήλους και αμέσως μετά, έως τις 20 Ιανουαρίου, θα έχουν εμβολιαστεί και όλοι οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ στο επόμενο δεκαήμερο, ήτοι στα τέλη Ιανουαρίου, θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Σημείωσε δε ότι ο υπάρχον σχεδιασμός έχει γίνει και προχωρά μόνο με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ του εμβολίου της Moderna και αργότερα άλλων εμβολίων.

«Η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι δεν θα έχουμε μάσκες, αλλά είχαμε. Έλεγε ότι δεν θα αντέξει το Σύστημα Υγείας, αλλά άντεξε. Έλεγε ότι δεν θα έχουμε εμβόλιο και εγώ ήμουν ο πρώτος, από το τέλος Αυγούστου που μίλησε για εμβόλιο και ο Πρωθυπουργός με στήριξε», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι δεν ισχύουν όσα ακούστηκαν για απευθείας συμφωνία της Γερμανίας για προμήθεια εμβολίων από την Pfizer και ότι αφορούν απλώς αναφορές ενός μέσου ενημέρωσης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον εμβόλια, όσα της αναλογούν, από την νέα συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer για προμήθεια 100 εκ. δόσεων εμβολίου.

«Ζήτησα υπομονή και επιμονή, να πηγαίνουμε βήμα –βήμα όλοι μαζί και να περιμένουν όλοι να εμβολιαστούν με υπομονή. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο και έτσι θα πάμε στο Σχέδιο εμβολιασμού».

Αναφερόμενος στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει μετά την στάση της ισπανικής Κυβέρνησης, για «φακέλωμα» όσων δεν κάνουν το εμβόλιο, ο κ. Κικίλιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θα παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και ακολουθούμε τους νόμους και κανόνες με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και σεβασμό στον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για τα πολύ θετικά αποτελέσματα των εμβολίων ανά τους αιώνες, σε ό,τι έχει να κάνει με τις πανδημίες και τους ιούς, όπως και αυτών των εμβολίων για την Covid. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, αυτός είναι ο στόχος μας και έτσι θα κινηθούμε. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα, πιστεύουμε στους θεσμούς, πιστεύουμε στους νόμους, κυρίως όμως έχουμε μαζί μας την ελληνική κοινωνία».

Όπως συμπλήρωσε, «η ελληνική κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες, άφησε τους λαϊκιστές, άφησε αυτούς οι οποίοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, άφησε στην άκρη αυτούς που θέλουν να κινούνται στο περιθώριο και συντάχθηκε με αυτούς που αγωνίζονται για την υγεία τους. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρώτη πολίτη της χώρας, και τον Πρωθυπουργό της χώρας μέχρι τον τελευταίο κυβερνητικό παράγοντα, μέχρι τον τελευταίο πολίτη, μέχρι αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο χωριό και απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, όλοι αγωνιούμε το ίδιο και όλοι παλεύουμε το ίδιο, προκειμένου να μπορέσουμε να ξανά πάρουμε τις ζωές μας πίσω και όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο και όλοι θα λειτουργήσουμε με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Έτσι θα πάμε μέχρι το τέλος. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».