Με υποχώρηση της επιδημίας στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας και με τις ΜΕΘ να παραμένουν υπό πίεση (νοσηλεύονται 442 ασθενείς) συμπληρώνεται η προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, του πιο δύσκολου μέχρι τώρα μήνα του έτους σε ό,τι αφορά την επιδημία κορωνοϊού.

Ενός μήνα με βαριές απώλειες – έχουν καταλήξει 2.147 άνθρωποι, σχεδόν οι μισοί των μέχρι τώρα θυμάτων του κορωνοϊού- αλλά και με την ελπίδα και την αισιοδοξία, που γεννούν οι εμβολιασμοί που ξεκινούν σήμερα και στη χώρα μας στον Ευαγγελισμό και στο Αττικόν.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 262 νέα θετικά κρούσματα κορωνοιού σε σύνολο περίπου 6.000 τεστ που διενεργήθηκαν -από τα λιγότερα τεστ σε ημερήσια βάση όπως αυτά καταγράφονται στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Το ποσοστό θετικότητας στα τεστ του περασμένου 24ωρου ήταν περίπου 4,5%, διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της (προχθεσινής) ημέρας των Χριστουγέννων που είχαν διενεργηθεί περίπου 30.000 τεστ, από τα οποία προέκυψαν 617 θετικά στον κορωνοϊό τεστ.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δυόμισι μήνες που τα κρούσματα κορωνοϊού υποχώρησαν κάτω από 300, ωστόσο πιθανόν να αποτελεί συγκυριακό γεγονός λόγω των Χριστουγέννων, καθώς όλες τις ημέρες εορτών, αργιών, Σαββατοκύριακων κλπ, ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ενσωματώνονται στα εθνικά μητρώα, ανακοινώνονται είναι πολύ λιγότερα από τις άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Πάντως, έπειτα από επτά εβδομάδες lockdown στη χώρα, κατά την εβδομάδα που ολοκληρώνεται, καταγράφεται σταθερά τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση. Ο στόχος της μείωσης κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως επιτεύχθηκε με πολλή προσπάθεια, πολύ κόπο και πολλούς περιορισμούς από τους πολίτες.

Η ευθραυστότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό της επιδημίας, γεγονός που αποτυπώνεται στις εκκλήσεις των ειδικών να τηρηθούν τα μέτρα και να εορτασθούν διαφορετικά οι εφετινές γιορτές, όπως είχε γίνει και το Πάσχα. Η υποχώρηση του δεύτερου κύματος είναι σαφής τις τελευταίες δύο εβδομάδες αλλά απέχει πολύ από την πλήρη εξασθένισή του.

Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν πολύ πιθανή την αύξηση των κρουσμάτων και πάλι κατά το διάστημα των γιορτών ή μετά τις γιορτές, αύξηση που αν επέλθει θα αποτελέσει ουσιαστικά μια δυνατή ώση του δεύτερου επιδημικού κύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι αυτό διότι, όπως λένε χαρακτηριστικά, με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων να καταγράφεται καθημερινά και με εκατοντάδες ασθενείς διασωληνωμένους το κύμα της επιδημίας παραμένει ενεργό.

Στο σύστημα υγείας η μείωση των ασθενών – αποτελούν έναν σκληρό δείκτη της επιδημίας- είναι δραματικά αργή. Στα νοσοκομεία χθες νοσηλεύονταν 2.371 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, με το 1/4 αυτών να είναι σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Επίσης, το περασμένο 24ωρο έγιναν 152 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 507 ασθενείς, εκ των οποίων οι 442 διασωληνωμένοι. Περίπου οι μισοί νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, τα οποία συνεχίζουν να πιέζονται πολύ από την επίπτωση της λοίμωξης covid-19 σε όσους μολύνονται, κυρίως στους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων. Ειδικότερα, στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών ήταν διασωληνωμένοι 232 ασθενείς και άλλοι 1.045 σε απλές κλινικές.

Στα νοσοκομεία των άλλων υγειονομικών περιφερειών, πλην Αττικής, νοσηλεύονται 247 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 71 διασωληνωμένοι.

Στην Αττική η επιδημία υποχωρεί αργά, με την εστία της Δυτικής περιοχής αλλά και το κέντρο του λεκανοπεδίου να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 53 νέα κρούσματα στο λεκανοπέδιο, δηλαδή το 1/5 του συνόλου των χθεσινών κρουσμάτων της χώρας. Μάλιστα, ακριβώς ο ίδιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο σε αυτή τη φάση η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής είναι καλύτερη, καθώς οι ασθενείς έχουν μειωθεί σημαντικά. Χθες νοσηλεύονταν 406 ασθενείς σε κλινικές και άλλοι 155 σε ΜΕΘ – οι 122 από αυτούς διασωληνωμένοι.

Στον επιδημιολογικό χάρτη έκαναν έντονη την παρουσία τους και άλλες πέντε περιοχές της χώρας, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για τον Έβρο, την Πιερία και τη Μαγνησία με 12 κρούσματα καθε μια, την Καρδίτσα με 13 κρούσματα κορωνοιού και τη Λάρισα με 15 θετικά κρούσματα.

Τέλος, χθες ανακοινώθηκαν 46 νεκροί – με τους 30 εξ αυτών να καταλήγουν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Συνολικά, έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία της χώρας 4.480 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2.147 μέσα στον Δεκέμβριο.