Σε θολό τοπίο συνεχίζουν να κινούνται χιλιάδες οικογένειες αλλά και επιστήμονες ειδικής αγωγής, σε ό,τι αφορά τις θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία κ.α.) στις οποίες χρειάζεται να υποβάλλονται κυρίως ανήλικοι και στην αποζημίωσή τους.

Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής καταγγέλλουν πως ο ΕΟΠΥΥ υπηρετεί μόνο έναν στόχο, αυτόν της περικοπής της σχετικής δαπάνης. Κατηγορούν μάλιστα τη διοίκηση του Οργανισμού για ψευδείς δηλώσεις, σχετικά με τον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή. Όπως υποστηρίζουν, η δαπάνη για την ειδική αγωγή για το 2019 είναι 65,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οριζόντιο «κούρεμα» της δαπάνης 40% σε σχέση με το ποσό των 105 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός το 2015, «κούρεμα» που χαρακτηρίζουν αυθαίρετο καθώς δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επιδημιολογική μελέτη ή καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού για θεραπείες ειδικής αγωγής.

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις δηλώσεις των αρμοδίων περί προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, όταν τα έγγραφα, στα οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πως ο προϋπολογισμός είναι κλειστός, τους διαψεύδουν. Την ίδια ώρα, ανακοινώνεται η διεύρυνση των δικαιούχων αποζημίωσης από τον ΕΟΠΠΥ για θεραπείες Ειδικής Αγωγής, που σωστά γίνεται, πλην όμως με τον προϋπολογισμό 40% μειωμένο», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, κυρία Φιλιώ Βλάχου.

Παλινωδίες με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας

Οι θεραπευτές της ειδικής αγωγής επισημαίνουν, ακόμη, πως ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) περιλαμβάνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του.

«Ακόμη και σήμερα πάντως, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα/ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη Ειδικής Αγωγής, ενώ η θεραπευτική κοινότητα συνεχίζει να επιτελεί το επιστημονικό της έργο σε συνθήκες ομιχλώδεις. Ουσιαστικά, οι γονείς δεν ξέρουν αν και πότε θα αποζημιωθούν, με τον οργανισμό να οδηγείται σε μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους ασφαλισμένους του. Το τοπίο της πλήρους αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί αναγκάζει κάποιους γονείς να προχωρούν ακόμη και σε αναστολή των θεραπειών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες της ειδικής αγωγής.

«Ο μόνος τομέας που ωφελείται από το χάος στην Ειδική Αγωγή είναι τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως κάποιοι καλλιεργούν την αβεβαιότητα για δημοσιονομικούς λόγους», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, κ. Δημήτρης Νικολόπουλος.

«Όχι» στην πληρωμή με voucher

Σθεναρή και σταθερή είναι η άρνηση των θεραπευτών να πληρώνονται με voucher-κουπόνι όπως ορίζει νόμος του υπουργείου Υγείας.

«Κανείς θεραπευτής δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αμοιβή του με ένα χαρτί σε χρόνο απροσδιόριστο χωρίς να γνωρίζει την αξία του, ξέροντας όμως, εκ των προτέρων, πως η όποια αξία του κουπονιού αυτού θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» (rebate και clawback). Η στάση των θεραπευτών είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή κανενός είδους αμοιβή με voucher ή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, κ. Παναγιώτης Μπούρος.

Η προσφυγή των επιστημονικών συλλόγων στο ΣτΕ κατά των voucher που με αιφνιδίως επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εκδικαστεί στις 26 Μαρτίου.