Μετά το πλήθος ερωτηματικών που σχημάτισε η μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε ότι πιστεύει πως το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 θα είναι αποτελεσματικό έναντι του νέου στελέχους του ιού που εμφανίστηκε στη Βρετανία.

Ο Σαχίν δήλωσε στην τηλεόραση της Bild ότι η εταιρεία θα διερευνήσει την μετάλλαξη τις επόμενες μέρες, αλλά ότι εξετάζει το θέμα με «ένα βαθμό νηφαλιότητας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να κατευνάσει τις μεγάλες ανησυχίες, λέγοντας ότι αυτή είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης μιας πανδημίας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ παρουσίασαν από την άλλη μια θετική πτυχή της ανακάλυψης των νέων στελεχών του ιού που έβαλαν σε συναγερμό πολλές χώρες ωθώντας τις να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Βρετανία και την Νότια Αφρική, λέγοντας ότι νέα εργαλεία για την παρακολούθηση του ιού έχουν αποτελέσματα.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά», επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG.

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού, που θεωρείται κατά 70% πιο μολυσματικός, οδήγησε ορισμένες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία. Στην ίδια τη χώρα έχουν επιβληθεί σκληροί περιορισμοί σε κάποιες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι αμφιβάλλει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον προηγούμενο ιό.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλες τις δηλώσεις του κ. Τζόνσον με εξαιρετική προσοχή. Αν, εν τούτοις, αληθεύει η δήλωσή του ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον προηγούμενο ιό, τότε αυτό σημαίνει μόνο ότι τα μέτρα προστασίας μας είναι κατά 70% πιο σημαντικά», είπε ο Μοντγκόμερι.

Ειδήσεις σήμερα

Διεθνούς κύρους λοιμωξιολόγοι: «Δεν ξέρουμε αν η μετάλλαξη ευθύνεται για την ταχύτερη εξάπλωση»

Στις 10 ημέρες η καραντίνα για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο