Οι πρώτες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν ήδη δοθεί σε περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια άτομα σε τέσσερις χώρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Bloomberg. Αυτή είναι η αρχή της μεγαλύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην ιστορία και μία από τις μεγαλύτερες υλικοτεχνικές προκλήσεις που έχουν αναληφθεί ποτέ από τις κυβερνήσεις των χωρών.

Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και 24 πολιτείες κατέγραψαν τις πρώτες 49.567 δόσεις που χορηγήθηκαν. Αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς η συμφωνία της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τις Pfizer και BioNTech αφορά σε αρχική διανομή 5,9 εκατομμυρίων δόσεων.

Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που έχουν επίσης εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και αναμένεται να λάβει έκτακτη έγκριση και στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Ένα παρόμοιο εμβόλιο από τη Moderna Inc. θα μπορούσε να επιτραπεί για χρήση στις ΗΠΑ ακόμα και από σήμερα.

Άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη τους εμβολιασμούς. Η Κίνα και η Ρωσία επέτρεψαν τις δικές τους λήψεις εμβολίων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πριν προχωρήσουν σε πλήρεις κλινικές δοκιμές. Έκτοτε, έχουν εμβολιάσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Bloomberg, 650.000 άτομα εμβολιάστηκαν στην Κίνα με το φάρμακο της Sinopharm μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, 320.000 εμβολιάστηκαν με το Sputnik-V στη Ρωσία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, άλλοι 137.897 εμβολιάστηκαν με το φάρμακο της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο ως τις 15 του μήνα και άλλοι 49.567 εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ ως τις 17 Δεκεμβρίου.