Όλη η Ευρώπη προετοιμάζεται «πυρετωδώς» για να υποδεχθεί τα εμβόλια της Pfizer προκειμένου να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου ο εμβολιασμός στον πληθυσμό.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) η οποία αναμένεται τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στις 23 Δεκεμβρίου και στις 27 του μήνα ολόκληρη η ΕΕ θα αρχίσει να χορήγει τις δόσεις του εμβολίου σε όσους έχουν ορίσει κατά προτεραιότητα, δηλαδή το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

«Είναι η ώρα της Ευρώπης» έγραψε χθες στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ’ αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι το πρώτο που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές δυτικών χωρών. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Νωρίτερα η συνεδρίαση του EMA και για το εμβόλιο της Moderna

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει συμφωνίες για επτά εμβόλια κατά της Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επισπεύσει κατά περίπου μια εβδομάδα, στις 6 Ιανουαρίου, τη συνεδρίασή του για τη γνωμοδότηση και την πιθανή έγκριση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19, καθώς οι Αμερικανοί παρασκευαστές έστειλαν πρόσθετα δεδομένα γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Το εμβόλιο αυτό ενδέχεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna απαιτούνται δύο δόσεις κατ’ άτομο.  Τα εμβόλια της Pfizer για την ΕΕ παρασκευάζονται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο αλλά αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη μονάδα τροφοδοτεί επίσης τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Συνολικά, η ΕΕ έχει κάνει «κράτηση» για σχεδόν 1,3 δισ. εμβόλια σε συμφωνίες με τις Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK και CureVac, με τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον 660 εκατ.

Ωστόσο οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca και τη Sanofi σημειώνουν καθυστερήσεις, ενώ η CureVac δεν έχει ακόμα ξεκινήσει δοκιμές μεγάλης κλίμακας.

«Πράσινο φως» από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων στο εμβόλιο της Moderna

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αποφάσισε το βράδυ χθες Τετάρτη να εγκρίνει την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Moderna, έγραψε η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά με τη διαδικασία.

Ο επικεφαλής του FDA, ο Στίβεν Χαν, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι ο οργανισμός σκόπευε να κινηθεί με ταχύτητα προς την οριστικοποίηση και την έκδοση άδειας κατεπείγουσας χρήσης (emergency use authorization, EUA) του υποψηφίου εμβολίου της.

Η επιτροπή των ειδικών που συμβουλεύει τον οργανισμό συνέστησε νωρίτερα χθες να εγκριθεί η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου. Η χορήγηση άδειας θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αρχίσει η διανομή δόσεων σε όλη την επικράτεια της χώρας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στον κόσμο, πιθανόν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η ΕΕ θα παραγγείλει έως και 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Οι καθυστερήσεις που παρουσίασαν τα υπόλοιπα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οδηγούν την η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητά της να αγοράσει έως 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 αφού τον Ιούλιο απέρριψε την ευκαιρία για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους και εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προχθές, Τρίτη, να ασκήσει την option της για αγορά έως 100 εκατομμύρια πρόσθετων δόσεων βάσει του ισχύοντος συμβολαίου με την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε χθες στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΕ. Βάσει του ίδιου συμβολαίου έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις.

Οι επιπλέον 100 εκατ. δόσεις θα διατεθούν στην ίδια τιμή, αλλά θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το χρονοδιάγραμμα, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μπουρλά: Δεν υπάρχει αναμονή ή καθυστέρηση στις αποστολές του εμβολίου

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει η παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού διαβεβαιώνει η Pfizer που εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες για προβλήματα στο σύστημα παραγωγής και διανομής.

«Η Pfizer δεν αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής με το εμβόλιο κατά της Covid-19 και καμία αποστολή δεν βρίσκεται σε αναμονή ή καθυστέρηση», αναφέρει η εταιρεία, μέσω του Άλμπερτ Μπουρλά.

Αυτήν την εβδομάδα παραδόθηκαν 2,9 εκατομμύρια δόσεις, όπως ζητήθηκε απο την αμερικανική κυβέρνηση, στα μέρη που προσδιορίστηκαν. «Έχουμε εκατομμύρια δόσεις που βρίσκονται στις αποθήκες μας, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει οδηγίες παράδοσης για επιπλέον δόσεις», προσθέτει.

Η Pfizer διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν εβδομαδιαίες συναντήσεις με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές που καλύπτουν όλες τις όψεις του συστήματος παραγωγής και διανομής. Εκπρόσωποι των αρχών έχουν ήδη επισκεφθεί τα εργοστάσια και έχουν δει από κοντά τις γραμμές παραγωγής.

Η ΕΕ είχε αρνηθεί την παραγγελία

Οι συζητήσεις για την παραγγελία περισσότερων εμβολίων της Pfizer, πριν ακόμα φθάσουν οι πρώτες παρτίδες, αποτυπώνουν τις πιέσεις που υφίσταται η ΕΕ για την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 470.000 Ευρωπαίους και που ‘ανεβάζει’ ταχύτητα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πιο χαλαρή στάση των διαπραγματευτών της ΕΕ το καλοκαίρι, όταν φάνηκε να περιορίζεται η πανδημία και το ευρωπαϊκό μπλοκ κατέληγε σε συμφωνίες προμηθειών με πολλές εταιρίες εμβολίων.

Σε συνάντηση με Ευρωπαίους διπλωμάτες τον Ιούλιο, αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ αρνήθηκε την προσφορά για 500 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech διότι ήταν πολύ ακριβό, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Με πληθυσμό 450 εκατ. κατοίκων, το ευρωπαϊκό μπλοκ βασίζεται τώρα μόνο στα 200 εκατ. εμβόλια της Pfizer που έχει ήδη παραγγείλει για τους πρώτους εμβολιασμούς, που αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στα Χριστούγεννα.

Πιο αναλυτικά η λίστα με τις συμφωνίες -για τον αριθμό των δόσεων- που έχει συνάψει η ΕΕ:

-CureVac: έως 405 εκατ. δόσεις
-AstraZeneca: έως 400 εκατ. δόσεις
-Johnson & Johnson: έως 400 εκατ. δόσεις
-Pfizer/BionTech: έως 300 εκατ. δόσεις
-Sanofi: έως 300 εκατ. δόσεις
-Moderna: έως 160 εκατ. δόσεις
-NovaVax: έως  200 εκατ. δόσεις

Να σημειώσουμε ότι τα εμβόλια και των έξι εταιρειών, θα πραγματοποιούνται σε διπλές δόσεις. Ως εκ τούτου, η συνολική παραγγελία της ΕΕ αφορά την κάλυψη 1 δισ. πολιτών.

Σύντομα ξεκινούν οι κοινές κλινικές δοκιμές των εμβολίων AstraZeneca και Sputnik -Τι έδειξαν τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca. Ύστερα από τις αμφιβολίες για το ποσοστό αποτελεσματικότητας, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δημιουργεί την πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση όταν χορηγούνται και οι δύο δόσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προχωρήσει στην εξασφάλιση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, με τις βρετανικές ρυθμιστές αρχές να εξατάζουν ακόμη το θέμα της έγκρισης.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Ουίτι, είχε πάντως εκφράσει, πριν από λίγες ημέρες, την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του εμβολίου.
Νέα δεδομένα από κλινικές δοκιμές της φάσης 1 και 2 δείχνουν ότι το εμβόλιο αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα αντισωμάτων και Τ-κυττάρων.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70,4%. Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε με βάση δεδομένα από 11.636 εθελοντές από τη Βρετανία και τη Βραζιλία.

Στις 11 Δεκεμβρίου, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αποδέχτηκε την προσφορά συνεργασίας των δημιουργών του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, για τη μελέτη συνδυαστικών εμβολίων κατά της Covid-19.

Οι κοινές κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V και του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, δήλωσε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου που ανέπτυξε το Sputnik-V, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

Αμφιβολίες για τα δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους, είχαν δημιουργηθεί, πριν από λίγο καιρό, από την παραδοχή της εταιρείας ότι «ένα λάθος» οδήγησε στη χορήγηση διαφορετικής δόσης εμβολίου στους εθελοντές, ενώ τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα «ομαδοποιήθηκαν». Η δόση του εμβολίου που απέφερε ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% χορηγήθηκε μόνο σε εθελοντές ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε πως ένα λάθος οδήγησε αναγκαστικά σε διαφορετική δοσολογία σε ένα τμήμα των εθελοντών. Τα αποτελέσματα έγιναν αποδεκτά ως επιτυχημένα, δείχνοντας μέση αποτελεσματικότητα 70% – ένα νούμερο που όμως επιτεύχθηκε από την «ομαδοποίηση» αποτελεσμάτων από σύνολα δύο διαφορετικών αγωγών δοσολογίας.

Τακτική ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στα πρότυπα Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη, που προγραμματίζεται για τις 10:15 το πρωί, θα μετέχουν τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης θα ανακοινωθεί η απόφαση να αναλάβουν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για το σχέδιο εμβολιασμού, κατά το πρότυπο των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου θα έχει την ευθύνη της ενημέρωσης για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα είναι υπεύθυνος για την οργανωτική λειτουργία του Σχεδίου.

«Ιπποκράτης»: Αυτό είναι το σχέδιο για τη φύλαξη των εμβολίων στην Ελλάδα

Πρόκειται για ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας το οποίο καταρτίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ και αφορά την περιφρούρηση της αποθήκευσης και της μεταφοράς των εμβολίων με τελικό προορισμό τα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ για τη φύλαξη των αποθεμάτων των εμβολίων. Έτσι λοιπόν οι επιτελείς της Κατεχάκη δημιούργησαν το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» που έχει σχέση με την επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, που καταρτίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία και αφορά την περιφρούρηση της αποθήκευσης και της μεταφοράς των εμβολίων με τελικό προορισμό τα εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» περιλαμβάνει τα εξής:

24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα
Από αυτές τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε:
750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται
Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς.

Δηλαδή απαιτούνται:
4.000-5.000 αστυνομικοί
Εξετάζεται η εμπλοκή στρατού ή ως τελευταία επιλογή εταιρείες σεκιούριτι
Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη:
Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.
Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά ίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια. Ακόμη θα γνωρίζουν από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Αρνητικός στον κορωνοϊό ο Μπάιντεν, θετικός ο σύμβουλός του