Τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας με θέμα τη σχέση των ρευματοπαθών με την εργασία παρουσίασε η πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, κατά τη διάρκεια του του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας (10-13 Δεκεμβρίου) που διοργανώνεται διαδικτυακά από τη Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.).

Με εξασφαλισμένη τη προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, οι ασθενείς απάντησαν διαδικτυακά σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα νέα δεδομένα στη σχέση ρευματικών νοσημάτων και εργασίας την εποχή της πανδημίας.

  Από τα 503 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, προέκυψε ότι:

  • Συνολικά 83.44% των συμμετεχόντων ήταν στην παραγωγική εργασιακά ηλικία, εύρημα που υποστηρίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μελέτης.
  • Το 90% είναι γυναίκες, κάτι που εξηγείται από το επιβεβαιωμένο στατιστικά γεγονός ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν περισσότερο γυναίκες και ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να συμμετέχουν σε έρευνες.
  • Η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες 40,4%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του ποσοστού 2,8% που βρίσκεται σε εναλλακτικές θεραπείες και του 7,5% που δεν λαμβάνει θεραπεία.
  • Το 83% στηρίζεται οικονομικά στην προσωπική του εργασία ή στην εργασία τρίτου προσώπου στην οικογένεια, ενώ μόνο το 11% έχει στήριξη από το κράτος.
  • Για το 65% των ερωτηθέντων κύρια πηγή εισοδήματος είναι η εργασία τους, ενώ το 81% δηλώνει ότι νόσησε μετά την έναρξη της εργασίας.
  • Θετικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς κοινοποιούν πλέον το πρόβλημά τους στην εργασία, με το 56% να το έχει κοινοποιήσει στον εργοδότη και το 61% στους συναδέλφους του ενώ το 15% δεν μιλάει για το νόσημα του στην εργασία.
  • Είναι σημαντικό ότι το 61% θεωρεί ότι η εργασία του θα ήταν ευκολότερη αν υπήρχαν εύλογες προσαρμογές στον εργασιακό χώρο.
  • Το 39% εκτιμά ότι οι εργοδότες δεν είναι ενημερωμένοι για τις ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των ρευματοπαθών στην εργασία, ενώ το 59% των ερωτηθέντων δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
  • Το 77% θεωρεί ότι το ρευματικό νόσημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την εύρεση εργασίας και το 67% ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διατήρηση της εργασίας.
  • Στις ερωτήσεις για τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια του lockdown, είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% δεν έκανε χρήση της ειδικής άδειας, το 60% δεν βγήκε σε αναστολή εργασίας, ενώ το 53% των ασθενών δεν έκαναν χρήση τηλεργασίας λόγω της φύσης της εργασίας τους, ανησυχητικά ποσοστά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για σοβαρή Covid-19 νόσο.