Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω του σπέρματος δεν μπορεί να αποκλειστεί αν και επί του παρόντος, υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σωματικών υγρών, υποστηρίζει κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας.

Ο καθηγητής Άλαν Πέισι, ανδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και πρώην πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, δήλωσε ότι είναι εύλογο να υπάρχει ανησυχία στο θέμα της γονιμότητας για τους άνδρες που έχουν νοσήσει από Covid- 19.

Εξετάζοντας 14 επιστημονικές εργασίες που επικεντρώνονται στο Sars-Cov-2 και την ανδρική γονιμότητα, ο Βρετανός επιστήμονας επισημαίνει πως, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του σπέρματος, «δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε τις περαιτέρω μελέτες».

«Υπάρχει κάποια ανάλυση που «υποδηλώνει ότι o ιός μπορεί να εντοπιστεί στους όρχεις με τους επιστήμονες να έχουν μικρές ενδείξεις» για τη μετάδοση του ιού μέσω των σωματικών υγρών. «Το γεγονός αυτό καθιστά δυνατή τη μετάδοση του ιού μέσω σπέρματος», τονίζει.

«Λίγες ενδείξεις αλλά δεν αποκλείεται εντελώς»

Σε διαδικτυακή του ομιλία στο συνέδριο «Progress Educational Trust» για τη γονιμότητα και την Covid-19, ο Βρετανός ερευνητής εξηγεί: «Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι το Sars-Cov-2 -ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 – μεταδίδεται μέσω του σπέρματος. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορώ να το αποκλείσω εντελώς, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε περαιτέρω μελέτες».

Η πρωτεϊνική ακίδα του ιού μπορεί να προσκολληθεί στον υποδοχέα ACE2 και να εισβάλλει σε ανθρώπινα κύτταρα. Ο υποδοχέας βρίσκεται πιο συχνά στην αναπνευστική οδό, αλλά και στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά, το ήπαρ, όπως επίσης και στους όρχεις.

Γιατί οι όρχεις μπορεί να αποτελούν στόχο της νόσου

Τον περασμένο Απρίλιο, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Βίνεϊ, σύμβουλος ουρολόγος χειρουργός στο Μπέρμιγχαμ, είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»«Ο όρχεις είναι γνωστό ότι έχουν τον υποδοχέα ACE2 που χρησιμοποιεί ο ιός για να έχει πρόσβαση στα κύτταρα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι όρχεις μπορεί να αποτελούν στόχο της νόσου Covid-19», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εντόπισε λίγα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα των ανδρών. «Νομίζω ότι είναι εύλογο να ανησυχούμε για θέματα γονιμότητας σε άντρες που νοσούν από το Sars CoV-2», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του σπέρματος ή εάν ο ιός ανιχνεύεται στους όρχεις.

Τι λένε Κινέζοι ουρολόγοι

Ωστόσο, ουρολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ναντζίνγκ της Κίνας είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνη ACE2 μπορεί να εντοπιστεί στους όρχεις και να προσκολληθεί σε πολλά κύτταρα που σχετίζονται άμεσα με το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. «Επομένως, ο ιός μπορεί να βλάψει τα νεφρά και τον ιστό των όρχεων των ασθενών», έγραψαν οι ερευνητές στην μελέτη τους.

Ωστόσο, μέχρι, στιγμής, όπως υπογράμμισαν, δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι ο κορωνοϊός ταξιδεύει στο σώμα και προσβάλλει τους όρχεις. Πρόσθεσαν επίσης ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο ιός παραμέβνει στους όρχεις χωρίς να προκαλέσει βλάβη, κάτι που συμβαίνει με άλλους ιούς, όπως οι Έμπολα, Ζίκα και δάγκειος πυρετός.