Σκεπτικισμός επικρατεί σε σημαντικό μέρος του αμερικανικού πληθυσμού για τον εμβολιασμό, παραμονές της έγκρισης του εμβολίου των φαρμακευτικών Pfizer και Moderna από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Την ώρα που στη Βρετανία οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν, σε δημοσκόπηση της εταιρείας One Poll αποκαλύπτεται ότι το ένα τρίτο των γυναικών, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 34%, εμφανίζεται αρνητικό στη λήψη του εμβολίου. Μόνο το 26% των γυναικών εμφανίζεται πολύ υπέρ της λήψης των δόσεων.

Στον αντρικό πληθυσμό τα δεδομένα διαμορφώνονται διαφορετικά. Το 43% απαντά ότι θέλει πολύ να εμβολιαστεί, ενώ το 24% ως ένα βαθμό.

Συνολικό το 55% των Αμερικανών υποστηρίζουν τον εμβολιασμό. Από αυτούς το 71% είναι Δημοκρατικοί, το 52% Ρεπουμπλικανοί και το 40% ανεξάρτητοι.

«Τα εμβόλια χρειάζεται να δοκιμαστούν περισσότερο τους επόμενους μήνες, προτού αισθανθώ άνετα να προχωρήσω», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση.

«Θα ήθελα να δω εάν θα εκδηλωθούν παρενέργειες στους άλλους που θα το κάνουν», δήλωσε ένας άλλος.

Πάντως, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, τονίζει ότι οι υγιείς δεν θα λάβουν το εμβόλιο μέχρι τον Απρίλιο.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που κατασκευάστηκε από την Pfizer και την BioNTech παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της Covid-19 εντός περίπου 10 ημερών από την πρώτη δόση, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πριν από μια συνάντηση της συμβουλευτικής ομάδας εμβολίων.

Το συγκεκριμένο εύρημα είναι ένα από τα πολλά σημαντικά νέα που παρουσιάζονται στο ενημερωτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 σελίδες αναλύσεων δεδομένων από την FDA και από την Pfizer. Τον περασμένο μήνα, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο δύο δόσεων τους είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% μετά από χορήγηση δύο δόσεων σε διάστημα τριών εβδομάδων. Οι νέες αναλύσεις δείχνουν ότι η προστασία αρχίζει να ξεκινά πολύ νωρίτερα.

Επιπλέον, το εμβόλιο λειτούργησε καλά ανεξάρτητα από το φύλο, το βάρος ή την ηλικία ενός εθελοντή. Παράλληλα, ενώ δεν εντοπίστηκαν σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα που προκλήθηκαν από το εμβόλιο, πολλοί συμμετέχοντες παρουσίασαν πόνο, πυρετό και άλλες παρενέργειες.

Την Πέμπτη, η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της FDA θα συζητήσει αυτά τα δεδομένα και θα αποφανεθεί μέσω ψηφοφορίας εάν θα συστήσει την έγκριση του εμβολίου Pfizer και της BioNTech.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός – FDA: Το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει ισχυρή προστασία από την πρώτη δόση

Μετακίνηση εκτός νομού: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται