Την ανάγκη αντιμετώπισης των εμποδίων, των αδικιών και των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, προτάσσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει χαρακτηριστικά πως καθώς ο κόσμος αναρρώνει από την πανδημία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προσδοκίες και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία συμπεριλαμβάνονται και λαμβάνονται υπόψη στον μετά COVID-19 κόσμο που πρέπει να είναι ένας κόσμος χωρίς αποκλεισμούς, ένας κόσμος προσβάσιμος και βιώσιμος. Αυτό το όραμα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από την ενεργή διαβούλευση με τα άτομα με αναπηρία και τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν και προτρέπει με αφορμή τη σημερινή ημέρα «να δεσμευτούμε για να εργαστούμε μαζί να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια, τις αδικίες και τις διακρίσεις που τα άτομα με αναπηρία βιώνουν.

Εστιάζοντας στις επιπτώσεις της πανδημίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως έχει πλήξει τον ίδιο τον πυρήνα των κοινοτήτων και κοινωνιών, διευρύνοντας τις ανισότητες που προϋπήρχαν. Ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, το 1 εκατ. άνθρωποι που ζουν με αναπηρία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία ή να συμμετέχουν στην κοινότητα, σημειώνει και προσθέτει ότι είναι πιθανότερο να ζουν στη φτώχεια και να αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα βίας, απόρριψης και κακομεταχείρισης. Όταν οι κρίσεις χτυπούν τις κοινωνίες, τα άτομα με αναπηρία είναι ανάμεσα σε αυτά που πλήττονται περισσότερο, αναδεικνύει περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως η προώθηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σημαίνει αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων τους. «Τα δικαιώματα αυτά αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής. Το δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο, να ζουν σε μία κοινότητα, να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να κάνουν οικογένεια, να συμμετέχουν στην πολιτική, να μπορούν να κάνουν αθλητισμό, να ταξιδεύουν και να έχουν μία αξιοπρεπή εργασία» προσθέτει.