Η μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού στην ιστορία ξεκινά σε λίγα 24ωρα στη Γηραιά Αλβιώνα με τους Βρετανούς αξιωματούχους να εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετά εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου των Pfizer και BioNTech πριν από το τέλος του 2020.

Πάντως, αν κρίνουμε από την δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Daily Mail», ότι μόνο το 20% των πολιτών εκφράζει την δυσπιστία του απέναντι στο εμβόλιο, συμπεραίνουμε ότι οι συμπολίτες του Μπόρις Τζόνσον αδημονούν να εμβολιαστούν με το ενέσιμο σκεύασμα του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού «Pfizer» και της «BioNTech».

«Θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού στην ιστορία», επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος με την βρετανική εφημερίδα να εξηγεί την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος.

Κάθε άτομο χρειάζεται δύο δόσεις, αυτό σημαίνει ότι αρκετά εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως, ο εμβολιασμός στο Εθνικό σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και το προσωπικό στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τους ηλικιωμένους , απαιτεί πολύπλοκο συντονισμό. Στους υπόλοιπους Βρετανούς το εμβόλιο θα χορηγηθεί στις αρχές του 2021.

Από το εργοστάσιο του αμερικανικού κολοσσού της Pfizer στο «Puurs» του Βελγίου, τα φορτηγά αναχώρησαν μεταφέροντας ειδικά εμπορευματοκιβώτια, το καθένα σε μέγεθος βαλίτσας.

Σε αυτά έχει τοποθετηθεί ξηρός πάγος για να διατηρηθεί το εμβόλιο στις απαιτούμενες εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες περίπου στους μείον 70 Βαθμούς Κελσίου.

– Τα πακέτα των δόσεων – το καθένα περιέχει 975 δόσεις – δεν μπορούν εύκολα να διαχωριστούν, γεγονός που περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να χαθούν. Αυτό σημαίνει ότι, οι πρώτες παρτίδες την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθούν σε 50 νοσοκομεία που διαθέτουν εγκαταστάσεις για την αποθήκευσή τους.

– Η χορήγηση των πρώτων δόσεων θα γίνει στο προσωπικό του NHS, καθώς και τους ηλικιωμένους ασθενείς κατόπιν ραντεβού στο νοσοκομείο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κανένα από τα εμβόλια δεν θα πάει στράφι.

Από τη νέα χρονιά, οι γιατροί θα αρχίσουν να χορηγούν τα εμβόλια σε τοπικά κέντρα εμβολιασμού, με τους ασθενείς να προσκαλούνται για ραντεβού με γραπτό μήνυμα.

Τα κέντρα θα στελεχωθούν από νοσοκόμες, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με πρόσθετη εκπαίδευση, όπως φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές και οδοντιάτροι.

Στόχος της κυβέρνησης του Λονδίνου είναι οι γιατροί να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία ή όσους είναι μακριά και θα πρέπει να ταξιδέψουν για να εμβολιαστούν , ωστόσο εγείρονται ανησυχίες για το πόσες φορές μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια το εμβόλιο.

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού, όπως γήπεδα ποδοσφαίρου και συνεδριακά κέντρα τα οποία θα λειτουργούν από τις 8πμ έως τις 8μμ, επτά ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των αργιών και ακόμη και των Χριστουγέννων για τον εμβολιασμό ατόμων βάσει της λίστας προτεραιοτήτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), Σίμον Στίβενς, θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού που κινδυνεύει, πιθανότατα έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο .

Ο ίδιος τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ιστορικό παράδοσης εμβολιασμών μεγάλης κλίμακας από την εποχική γρίπη και μόλις εξαλειφθούν τα τελικά εμπόδια και το εμβόλιο φτάσει στα νοσοκομεία, το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας θα αρχίσει να προσφέρει στους ανθρώπους αυτό το πρωτοποριακό εμβολιασμό μ’ ένα πρόγραμμα που θα επεκταθεί ηια να καλύψει ολόκληρη τη χώρα τους επόμενους μήνες. »

«Μόλις εμβολιαστούν οι πολίτες, θα κληθούν να λάβουν μέρος σε προγράμματα παρακολούθησης για παρενέργειες», τόνισε.

Η Kέιτ Μπίνγκαμ, πρόεδρος της «Taskforce» (ομάδας κρούσης) της βρετανικής κυβέρνησης για τα εμβόλια, δήλωσε για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του εμβολίου των Pfizer και Biontech.

«Έχει δοκιμαστεί σε 43.500 εθελοντές σε έξι χώρες … και πιστεύουμε ότι παρέχει ανοσία ενός έτους»

-Περίπου 800.000 δόσεις αναμένεται να φτάσουν σε 50 νοσοκομεία στην Αγγλία εγκαίρως για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός τη Δευτέρα.

Τα νοσοκομεία αυτά διαθέτουν μεγάλους καταψύκτες, κατάλληλους για την αποθήκευση του εμβολίου.

Τα άτομα άνω των 80 ετών θα εμβολιαστούν πρώτοι. Τα νοσοκομεία θα ξεκινήσουν επίσης τον εμβολιασμό του προσωπικού τους, καθώς και άλλων εργαζομένων στο NHS και του προσωπικού φροντίδας.

Ακολουθούν οι άνω των 75 και οι άνω των 70 . Άτομα με σοβαρές ασθένειες – εκείνοι που έπρεπε να προστατευτούν κατά τη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος – θα είναι οι επόμενοι και στη συνέχεια οι άνω των 65 ετών.

Ακολουθούν οι ασθενείς με διαβήτη και άσθμα. Στη συνέχεια, οι ηλικίες άνω των 60, άνω των 55 και άνω των 50.

Η φάση του «μαζικού εμβολιασμού» πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

Ο εμβολιασμός δεν έχει εγκριθεί για παιδιά κάτω των 16 ετών ή για έγκυες γυναίκες, επειδή δεν είναι γνωστό εάν είναι ασφαλές για αυτές τις κατηγορίες, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer – αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα ηγηθούν της προσπάθειας εμβολιασμού, υποστηριζόμενες από φαρμακοποιούς, προσωπικό φροντίδας, εθελοντές και τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως γράφει η Daily Mail.

-Δώδεκα ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου, ξεκινάει η προστατευτική του δράση αλλά χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε εβδομάδες για το πλήρες αποτέλεσμα.

Υπάρχει ένα διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου. Αφότου χορηγηθούν και οι δύο δόσεις , θα χρειαστεί άλλη μία εβδομάδα για την πλήρη προστασία του οργανισμού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο αυτό παρέχει ανοσία τουλάχιστον ενός έτους.

– Μετά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, σειρά έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι οδηγοί λεωφορείων και οι Ένοπλες Δυνάμεις.