Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (C.D.C) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν καταστροφικό χειμώνα, προβλέποντας ότι οι συνολικοί θάνατοι από το Covid-19 θα μπορούσαν να φθάσουν «κοντά στα 450.000» μέχρι τον Φεβρουάριο, εκτός εάν ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών ακολουθήσουν προφυλάξεις όπως η χρήση μάσκας.

«Η πραγματικότητα είναι, ότι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολοι μήνες για τη χώρα», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε ομιλία του στο εμπορικό Επιμελητήριο. «Πιστεύω πραγματικά ότι θα είναι η πιο δύσκολη στιγμή στην ιστορία της δημόσιας υγείας αυτού του έθνους».

Το C.D.C δημοσιεύει μοντέλα πρόβλεψης για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των θανάτων, καθώς ο ρυθμός των εστιών κορωνοϊού σε διάφορες πολιτείες έχει επιταχυνθεί.

«Είμαστε στο σημείου που αρχίζουμε να βλέπουμε από 1.500 έως 2.500 θανάτους την ημέρα από τον ιό», δήλωσε ο Δρ Ρέντφιλντ. «Οι ανησυχίες για αύξηση της θνησιμότητας είναι πραγματικές και νομίζω, δυστυχώς, προτού φτάσουμε τον Φεβρουάριο, θα μπορούσαμε να βρεθούμε κοντά σε 450.000 θανάτους Αμερικανών πολιτών από τον ιό.

Ο Δρ Ρένφιλντ, ωστόσο, σημείωσε ότι ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί εάν ο κόσμος αγκαλιάσει στρατηγικές αποτροπής της διάδοσης της νόσου, όπως η χρήση μάσκας.

«Δεν είναι τετελεσμένο γεγονός», είπε. «Δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι. Η αλήθεια είναι ότι ο τέτοια μέτρα αποφυγής διάδοσης της νόσου λειτουργούν. Όχι όμως αν τηρηθούν μόνο από τους μισούς. Θα έχουν αποτέλεσμα να το κάνουν τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του πληθυσμού.»

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη από τον νέο κορωνοϊό με απολογισμό έως τώρα σχεδόν 275.000 θανάτους και πλησίασε την Τρίτη στο ρεκόρ των  2.752 θανάτων ημερησίως, που είχε τον Απρίλιο.

Η ομιλία του Δρ Redfield πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που οι αξιωματούχοι του CDC επανέλαβαν τις προειδοποιήσεις τους για ταξίδια των διακοπών. Επίσης ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων άσκησε κριτική κατά του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προσφάτως παραιτηθέντα συμβούλου του για θέματα πανδημίας, Σκοτ Άτλας, τονίζοντας πως και οι δυο απαξίωναν την χρησιμότητα της μάσκας ως μέτρο πρόληψης και αποφυγής εξάπλωσης της νόσου.

Μάλιστα μετά την απόρριψη της πρότασης της C.D.C ώστε η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ, ο Δρ. Ρένφιλντ στράφηκε δημόσια κατά του Τραμπ όταν σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο υποστήριξε ανοιχτά ότι οι μάσκες μπορεί να προστατέυουν όσο ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊου.

«Η συζήτηση για το αν οι μάσκες λειτουργούν ή όχι έχει τελειώσει. Έχουμε σαφώς επιστημονικά στοιχεία », είπε, επισημαίνοντας συγκεκριμένα μια μελέτη CDC στο Κάνσας που έδειξε ότι περιοχές που εφάρμοσαν το μέτρο της μάσκας είδαν μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ εκείνες που δεν ακολούθησαν το συγκεκριμένο μέτρο είδαν αύξηση 100%.

Ο διευθυντής του CDC σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για την προστασία ατόμων άνω των 40 ετών από άτομα κάτω των 40 ετών, καθώς οι νεότεροι ασθενείς ενδέχεται να μην εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 όπως πυρετό και βήχα, ακόμη και όταν είναι μολυσμένοι.

Ο Δρ. Redfield συνέστησε επίσης να ανοίξουν ξανά τα σχολεία και είπε ότι το CDC θα εκδώσει οδηγίες αργότερα αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τον συνηθισμένο έλεγχο Covid για εκπαιδευτικούς.

««Ήμουν πολύ απογοητευμένος στη Νέα Υόρκη όταν έκλεισαν τα σχολεία», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είχε δει ενδείξεις μολύνσεων από ανοιχτά σχολεία και πως οι περισσότερες μολύνσεις των δασκάλων που έχουν αναφερθεί προέρχονται κυρίως από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή της κοινότητας.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Δεν «σπάει» η αλυσίδα μετάδοσης στη Βόρεια Ελλάδα – Πιθανή νέα παράταση του lockdown

Ξεκίνησε η κούρσα για το εμβόλιο: Η Βρετανία ανοίγει την αυλαία – Γιατί αντιδρά η υπόλοιπη Ευρώπη