Σε υπόθεση που αφορά όλο τον κόσμο εξελίχθηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε μινκ. Στη Δανία, μετά τη σφαγή εκατομμυρίων ζώων αυτού του είδους, επικράτησε πολιτική ένταση και τριγμοί, με την πρωθυπουργό της χώρας να βγαίνει στη δημοσιότητα, με δάκρυα στα μάτια. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ακούγεται ακόμη μια φωνή αγωνίας.

Μινκ που έχουν ξεφύγει θα μπορούσαν να μολύνουν άγρια ζώα της Δανίας και στη συνέχεια το μεταλλαγμένο στέλεχος να μεταφερθεί σε ανθρώπους.

«Κάθε χρόνο, ξεφεύγουν μερικές χιλιάδες βιζόν. Γνωρίζουμε ότι επειδή είναι είδος,που μπορεί εύκολα να ξεφύγει, κάθε χρόνο οι κυνηγοί και οι παγιδευτές σκοτώνουν μερικές χιλιάδες βιζόν. Ο πληθυσμός όσων διαφέτουν είναι σταθερός», δήλωσε ο Στεν Μόρτενσεν, διευθυντής κτηνιατρικών ερευνών στη Δανία.

Φέτος, όπως είπε ο Μόρτενσεν, υπήρχε ο κίνδυνος περίπου το 5% των βιζόν που διέφυγαν από τα αγροκτήματα να μολύνθηκαν με Covid-19.

Ωστόσο, καθησυχάζει η πληροφορία του ειδικού ότι τα μινκ αναρρώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα κια χτίζουν ανοσία.

Δεκαεπτά εκατομμύρια βιζόν θανατώθηκαν από τις αρχές της Δανίας και με την βοήθεια φορτηγών, μεταφέρθηκαν σε μαζικούς τάφους.

Η νέα παραλλαγή Covid 19 που ονομάζεται «Cluster 5», προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία.

Εκτός από τη Δανία, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει σημάνει συναγερμός μετά την ανακάλυψη μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το νέο στέλεχος Covid-19 παρουσιάζει μεταλλάξεις που δεν είχαν παρατηρηθεί ως τώρα.

Μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, πριν από λίγες ημέρες, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ζήτησε για πρώτη φορά προσωπικά συγγνώμη για τη διαχείριση της κρίσης των βιζόν, τον πληθυσμό των οποίων αποφάσισε να θανατώσει μαζικά.

Η Δανή πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα εκτροφείο στο Κόλντινγκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, τα ζώα του οποίου θανατώθηκαν, ενώ η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή νομική βάση για να εξοντώσει τα υγιή μινκ.

Περισσότερα από τα 2/3 των περίπου 15-17 εκατομμυρίων βιζόν έχουν ήδη θανατωθεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.