Έχετε «ξεμείνει» ποτέ από ανάσα; Έχετε βιώσει την ανάγκη για λίγο οξυγόνο και να μην μπορείτε να πάρετε μια βαθιά εισπνοή; Πόσο βασανιστική αίσθηση, αλήθεια. Αλλά για κάποιους συναθρώπους μας αυτή η κατάσταση αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Πρόκειται για τους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, με τη συχνότητά της να ανέρχεται στις διάφορες διεθνείς καταγραφές σε 2-7 νέες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως, ενώ ο επιπολασμός της ανέρχεται σε 15-50 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία, καθώς μόλις πολύ πρόσφατα ξεκίνησε η καταγραφή της ΠΑΥ.

Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης και τα εμπόδια

Όπως εξηγεί η κυρία Αναστασία Άνθη, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) «παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία 20ετία στη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, η νόσος παραμένει ανίατη και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Με δεδομένη την άτυπη αρχική συμπτωματολογία της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κρίσιμης σημασίας παράμετρο για την πρόγνωση των ασθενών».

Ωστόσο, η έγκαιρη και ορθή διάγνωση της ΠΑΥ αποτελεί ακόμη και σήμερα δύσκολη. Αυτό οφείλεται αφενός στην σπανιότητα της νόσου, άρα και στον χαμηλό δείκτη κλινικής υποψίας, και αφετέρου στο γεγονός ότι τα συμπτώματα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, δεν είναι ειδικά για την πάθηση (δύσπνοια, αίσθημα εύκολης κόπωσης και ζάλη) και μοιάζουν με αυτά άλλων, πολύ συχνών παθήσεων. Επίσης, τα συμπτώματα οφείλονται στην προοδευτική δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς και εκδηλώνονται αρχικά μόνο στην άσκηση, όπως λαχάνιασμα, κόπωση ή λιποθυμία.

Συνεπώς, η έγκαιρη και ορθή διάγνωση αποτελεί το καίριο βήμα για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. Το «κλειδί» για την έγκαιρη αλλά και ορθή διάγνωση είναι η κλινική υποψία που βασίζεται στα συμπτώματα, στη φυσική εξέταση αλλά και σε ένα σύνολο διαγνωστικών εξετάσεων που θα τεκμηριώσουν την πάθηση.

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου»

Η Janssen Ελλάδος, εταιρεία του ομίλου της Johnson & Johnson, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην επιστημονική έρευνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ. Συνεργάζεται, λοιπόν, αφοσιωμένα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τους κλινικούς γιατρούς και τους συλλόγους ασθενών για να μετατραπεί η ΠΑΥ σε μια μακροχρόνια, διαχειρίσιμη νόσος ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Με αφορμή τον Νοέμβριο, μήνα ευαισθητοποίησης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση η  Janssen Ελλάδος δράττεται της ευκαιρίας να προάγει την κατανόηση για τη νόσο αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Μέσα από την καμπάνια «Δώσε ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση», που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση,  η Janssen Ελλάδος ενημερώνει το κοινό για τη σημασία της αναγνώρισης των μη ειδικών συμπτωμάτων και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης προτού η νόσος εξελιχθεί, δίνοντας έμφαση και προτροπή στο κοινό να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό.

Κεντρικό εικαστικό στην εκστρατεία ενημέρωσης είναι μια ανθρώπινη φιγούρα, που σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα επειδή η ανάσα τελειώνει, υποδηλώνοντας την ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή του ασθενή με αδιάγνωστη ΠΑΥ.

«Η δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης για την “αόρατη” νόσο της ΠΑΥ ξεκινά μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας, αλλά ακριβώς αυτό την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας από όλους τους φορείς της χώρας. Ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση της ΠΑΥ, ευελπιστούμε να φέρει σε εμάς τους πάσχοντες εξομάλυνση της πολύ σκληρής καθημερινότητάς μας. Με τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας προς τους εταίρους αυτής της κοινής προσπάθειας, καλούμε όλους να συμμετάσχουν σε αυτήν, σκορπίζοντας πανελλαδικά το μήνυμα των Ελλήνων ασθενών με πνευμονική υπέρταση: Δώστε ανάσα σε αυτούς που την χρειάζονται, μαθαίνοντας για την ζωή μας στηρίζετε την ύπαρξη μας», λέει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση κυρία Ιωάννα Αλυσανδράτου.

Ενώ η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, κυρία Gisella Dante συμπληρώνει ότι «η φετινή ενημερωτική εκστρατεία “Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση” είναι μία ακόμη ενέργεια που έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών. Στόχος και μέλημά μας να είμαστε αρωγοί και η ενημέρωση για τη σπάνια αυτή νόσο είναι ένα ακόμη βήμα για την αναγνώριση και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της, πάντα προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους».

Ενημερωθείτε, λοιπόν, για τη Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία της έγκαιρης, εύστοχης διάγνωσης και της κατάλληλης θεραπείας. Δώστε ανάσα στη ζωή σας!