Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για τη νόσο COVID-19 παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. Πρόκειται για ένα άρτιο σχέδιο που δεν αφήνει εκτός κανέναν πολίτη της χώρας που επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Μάλιστα, σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό πρώτος θα εμβολιαστεί ο υπουργός Υγείας, αλλά και άλλα μέλη της κυβέρνησης και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό εις ένδειξη εμπιστοσύνης στις προσπάθειες των επιστημόνων για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Φυσικά όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κικίλιας, το σχέδιο θα υλοποιηθεί όταν θα εγκριθούν τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

1. Δωρεάν εμβολιασμός

Για πρώτη φορά και με αφορμή την πανδημία, η Ελλάδα χάρη στο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες αποκτά ένα σύγχρονο δίκτυο 1.018 εμβολιαστικών κέντρων κατανεμημένων σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες. «Τα εμβόλια σώζουν ζωές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, τα εμβόλια για τη γρίπη, όπως και τα εμβόλια για την COVID-19, και είναι όλα δωρεάν, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός», υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει από τις προσυμφωνίες και τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τις 6 παρασκευάστριες εταιρείες (AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson, CureVac, Sanofi/GSK) 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, τα οποία θα κατανεμηθούν στα 27 μέλη-κράτη ταυτόχρονα, με τα ίδια πληθυσμιακά κριτήρια και στην ίδια τιμή.

Η Ελλάδα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα προμηθευτεί συνολικά 25.000.000 δόσεις, που αρκούν για να καλυφθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες 12,5 εκατομμυρίων πολιτών.

Σε ότι αφορά τη διανομή, την αποθήκευση και εν συνεχεία την παράδοση των εμβολίων στις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Κικίλιας στην Ελλάδα αρχικά θα φτάσουν στη χώρα μας με διάφορους τρόπους (από αέρος ή δια θαλάσσης) σε δύο κεντρικες αποθήκες που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υφίστανται ήδη και πληρούν τις προδιαγραφές, μια στην Αττική και μια στη Βόρεια Ελλάδα.

«Από τις κεντρικές αποθήκες θα πάνε με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα και εκεί, θα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό», εξήγησε.

2. Πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα 

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού 2.117.440 πολιτών κάθε μήνα.

Πάντως ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων σε περίπτωση που παραληφθούν περισσότερες δόσεις.

Τα εμβολιαστικά αυτά κέντρα, όπως ανέφερε το ΘΕΜΑ της Κυριακής, θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο). Ο εμβολιασμός, δηλαδή η λήψης σύντομου ιστορικού και η χορήγηση της δόσης δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

3. Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά ΥΠΕ

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) – Αττική
135 στην 2η ΥΠΕ – Πειραιώς και Αιγαίου
123 στην 3η ΥΠΕ – Θεσσαλονίκης
129 στην 4η ΥΠΕ – Μακεδονίας και Θράκης
144 στην 5η ΥΠΕ – Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
176 στην 6η ΥΠΕ – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων
66 στην 7η ΥΠΕ – Κρήτης.

4. Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι;

«Πρώτοι απ’ όλους, το καταλαβαίνουμε όλοι, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί μας. Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί οι οποίοι είναι άνω των 65 χρονών ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Ενώ η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, συμπλήρωσε ότι στην προτεραιοποίηση περιλαμβάνονται επίσης και άλλες ειδικότερες ομάδες «όπως ας πούμε τα Σώματα Ασφαλείας ή οι Πυροσβέστες. Οπωσδήποτε και οι εκπαιδευτικοί που έχουν ένα τόσο σημαντικό έργο θα είναι από τις ομάδες που θα συμπεριληφθούν στις προτεραιότητες», εξήγησε.

5. Με ραντεβού ο εμβολιασμός των πολιτών

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την αποφυγή συνωστισμού οι πολίτες που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού, αποστέλλοντας είτε γραπτό μήνυμα (sms), είτε online, ενώ θα υπάρχουν και τα παραδοσιακά τηλεφωνικά κέντρα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να γνωρίζει συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.

Για τον έλεγχο των δικαιούχων προβλέπεται και ο έλεγχος του ΑΜΚΑ.

6. Πώς θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί

Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει την προσέλευση τους στα γενικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και σε νοσοκομεία και στις 7 ΥΠΕ.

Ειδικότερα, στην 1η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 23 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, στην 2η ΥΠΕ 20, στην 3η ΥΠΕ 22, στην 4η ΥΠΕ 14, στην 5η ΥΠΕ 12, στην 6η ΥΠΕ 37 και στην 7η ΥΠΕ 8.

7. Τι θα γίνει με τις κλειστές δομές

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την εμβολιαστική κάλυψη των διαβιούντων σε κλειστές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, τα σωφρονιστικά καταστήματα και οι δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας θα εμβολιάσει μέσα σε δέκα ημέρες το προσωπικό των 65 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ενώ αναφορικά με τους μετανάστες και πρόσφυγες ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Τέλος, για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε το υγειονομικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

8. Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός

Η κυρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον χρόνο έναρξης του εμβολιασμού έναντι της COVID-19, σημείωσε μια βασική προϋπόθεση: να εγκριθούν εμβόλια που πληρούν τρεις κανόνες. «Πρέπει να είναι ανοσογόνα, δηλαδή να είναι ικανά να διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα, να είναι αποτελεσματικά, δηλαδή να μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από την νόσο και, κυρίως, να είναι ασφαλή», τόνισε.

Και αναφερόμενη στις εξελίξεις που αφορούν στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων εκτίμησε ότι δύο είναι πολύ κοντά να λάβουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Για αυτό συζητούμε την δυνατότητα πιθανώς της έναρξης του εμβολιασμού ίσως και τον πρώτο μήνα του 2021» είπε η πρόεδρος της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμού.

9. Το εμβόλιο δεν είναι το άπαν

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι αν και το εμβόλιο είναι σημαντικό δεν φτάνει από μόνο του για την καταστολή της πανδημίας.

Και ζήτησε «να σεβαστούμε τον διπλανό μας, να κάνουμε λίγη υπομονή τώρα το χειμώνα», να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα (χρήση μάσκας, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού, καλή υγιεινή), να ξεκινήσει ο εμβολιασμός «έτσι ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να χτίσουμε μια μερική και μετά συνολική ανοσία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Ενώ η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι, «τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε, όπως ακούσαμε και από τον Υπουργό, ότι δεν είναι το άπαν. Δεν είναι έρχεται το εμβόλιο και το εφαρμόζουμε και σταματάμε τα μέτρα τα οποία προσπαθούμε όλοι να εφαρμόσουμε με θυσίες και με την μεταβολή της ποιότητας της ζωής μας».

Ειδήσεις σήμερα

Πανδημία-Μεξικό: Πλησιάζει τους 100.000 νεκρούς, ενώ έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. κρούσματα