Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το πρώτο ανοσοθεραπευτικό σχήμα για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για υποτύπο καρκίνου του μαστού που είναι είτε τοπικά εντοπισμένο σε προχωρημένο στάδιο, είτε έχει δώσει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος και δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Ο FDA με fast-track διαδικασία ενέκρινε λοιπόν την χορήγηση του πλήρως εξανθρωπισμένου μονοκλωνικού αντισώματος ατεζολιζουμάμπη (atezolizumab) συνδυαστικά με το αντιμικροσωληναριακό φάρμακο πακλιταξέλη (paclitaxel), σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Η έγκριση βασίστηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο New England Journal of Medicine και έδειχνε ότι η ενδιάμεση ελεύθερη νόσου επιβίωση ήταν 7,4 μήνες στις ασθενείς που πήραν συνδυασμό ατεζολιζουμάμπης και πακλιταξέλης, συγκριτικά με τους 4,8 μήνες στην ομάδα των ασθενών που είχαν υποβληθεί μόνο σε χημειοθεραπεία.

«Είναι η πρώτη ανοσοθεραπεία που λειτουργεί πραγματικά καταπολεμώντας έναν δύσκολο καρκίνο και είναι ένα τεράστιο βήμα για τις συγκεκριμένες ασθενείς», σχολίασε ο συγγραφέας της μελέτης Peter Schmid από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, μετά την ανακοίνωση της έγκρισης του FDA.

Η νέα θεραπεία σύντομα θα εξεταστεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ώστε να δοθεί ανάλογη έγκριση και για τις Ευρωπαίες που πάσχουν από τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.