«Απίστευτα υποσχόμενα» χαρακτήρισε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου της Pfizer ανώτερο στέλεχος της «ανταγωνίστριας» φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, η οποία βρίσκεται επίσης στην «καρδιά» της μάχης για την εύρεση του τόσο πολυπόθητου εμβολίου κατά της COVID-19.

Τα αποτελέσματα των τελικών κλινικών μελετών για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων, με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία να έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι έτοιμο ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ομοίως, μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι έτοιμο και το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο βάσει των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποδείχθηκε ότι είναι άνω του 90% αποτελεσματικό.

Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό συνέδριο των Financial Times για την φροντίδα υγείας, ο Ρούουντ Ντόμπερ της AstraZeneca δήλωσε ότι τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η Pfizer, τον έκαναν περισσότερο αισιόδοξο ότι η Astra θα ακολουθήσει και εκείνη με τα δικά της θετικά αποτελέσματα από τις πρωιμές κλινικές μελέτες του εμβολίου της.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών το εμβόλιο που παρασκευάζουν έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της Covid-19, μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, καθώς ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία θετικά νέα σχετικά με μια πανδημία που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον γερμανο-αμερικανικό όμιλο το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών που δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κορωνοϊό. Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν ως έχουν, το εμβόλιο θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 με αυτήν που έχουν τα εμβόλια για παιδικές ασθένειες, όπως η ιλαρά.

Η Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την επείγουσα έγκριση του εμβολίου αργότερα αυτό το μήνα, αφού έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατασκευάσει αρκετές δόσεις για να εμβολιαστούν 15 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι.