Τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έκρουσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας στις Βρυξέλλες για τα συμπληρωματικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την οποία θα προσπαθήσουν να συντονιστούν για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της Covid-19, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση». «Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα, τον συνωστισμό και τους χώρους με κακό εξαερισμό» δήλωσε χαρακτηριστική η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» στα περισσότερα κράτη μέλη. Τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της Άνοιξης, όλα τα κράτη μέλη επηρεάστηκαν και υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε η ΕΕ να μπορέσει να βρει μια κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία. «Κινητοποιούμε 100 εκατ. ευρώ από το μέσο έκτακτης στήριξης για την αγορά γρήγορων τεστ τα οποία θα μοιράσουμε στα κράτη – μέλη. Καλούμε όλα τα κράτη – μέλη να συντονίσουν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης με τον ευρωπαϊκό συντονιστικό τόπο». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η εξαίρεση του ΦΠΑ για αγορές εμβολίων και τεστ, ενώ παράλληλα πρέπει να συνεργαστούν όλα τα κράτη – μέλη για να υπάρξει ένα κοινό, ευρωπαϊκό, σύστημα για να διευκολύνονται τα αεροπορικά ταξίδια, το οποίο θα έχει τις εξής παραμέτρους

* Κοινό πρωτόκολλο (PLF) για τη διεξαγωγή τεστ που θα ξεκινά από τα αεροπορικά ταξίδια

* Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους κανόνες καραντίνας

* Κοινή καθοδήγηση για τους ταξιδιώτες για μια κοινή ψηφιακή βάση δεδομένων

Όπως δήλωσε μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν«τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. Πολλά εξαρτώνται από την ατομική μας ευθύνη και τη συνεργασία το εμβόλιο δεν είναι πανάκια θα περάσουμε από πολλά στάδια πριν δούμε φως στην άκρη του τούνελ». Σύμφωνα με την ίδια, οι στρατηγικές εξόδου από την έκτακτη ανάγκη ήταν πολύ γρήγορες και τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα είναι το τελευταίο.

Από την πλευρά του Δρ. Πέτερ Πιότ, καθηγητής μικροβιολογίας, (σ.σ από τους πρώτους που εντόπισαν τον ιό έμπολα) και ειδικός σύμβουλος της προέδρου φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί αν δεν λάβουμε αυστηρά μέτρα. «Κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν νοσήσει στην ΕΕ.
Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος θανάτου, όταν χρειάζεται να πάει κάποιος στο νοσοκομείο μειώθηκε κατά 50%. Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και υπήρξε πρόοδος στις θεραπείες μολονότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Αλλά εάν 500.000 άνθρωποι χρειαστεί να μεταβούν στα νοσοκομεία ενός κράτους – μέλους αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία κλείνουν για άλλους ασθενείς. Η Covid δεν είναι κρυολόγημα ή γρίπη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Εγώ ο ίδιος προσωπικά επί μήνες ήμουν εξαντλημένος και είχα προβλήματα με την καρδιά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Δρα. Πιότ, όλα τα κράτη έδειξαν την περασμένη Άνοιξη ότι μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού με καραντίνες και άλλα μέτρα και μάθαμε πολλά. Ένα από τα πιο σημαντικά ήταν ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα και να μην περιμένουμε να αρχίσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι για να λάβουμε δράση«Χρειάζεται ένα σύνολο μέτρων που θα λειτουργήσει αν το εφαρμόσουν όλοι. Αν μια μειοψηφία φορά μάσκα, στην ΕΕ είναι 60%, αυτό δεν έχει επιπτώσεις. Πρέπει να πάμε στο 95%. Αυτό θα σώσει ζωές».

Όπως ανέφερε ο Βέλγος καθηγητής μικροβιολογίας υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία. Ο πρώτος είναι να γίνει ένα θαύμα και να μεταλλαχθεί ο ιός, κάτι πολύ απίθανο. Δεύτερον να υπάρξει η ανοσία της αγέλης. Κάποιοι λένε ας μολυνθούν οι νεότεροι για να μην έχουμε άλλα θύματα στην Ευρώπη. Για κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύς χρόνο, κάτι που θα σημαίνει εκατομμύρια θανάτους. Τρίτη λύση είναι οι καραντίνες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θα μας οδηγήσει στην ένδεια. Τέλος, υπάρχει και το εμβόλιο ή τα εμβόλια. Στο τέλος του έτους θα ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά είναι μερικά από αυτά.