Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και τη λήψη επιπλέον μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς της νόσου Covid-19, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, διεμήνυσε ότι σε ένα μήνα από τώρα πιθανόν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα «αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα».

Μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας τόνισε ότι τα «πράγματα είναι πολύ σοβαρά».

«Το δεύτερο που λέμε στους πολίτες είναι η τήρηση των αποστάσεων και μετά η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η τήρηση των αποστάσεων δεν εξαρτάται από τους ανθρώπους πάντα. Έπρεπε ήδη να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και να ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα. Δεν υπήρξε λύση για να μειωθούν τα παιδιά στις τάξεις. Να αξιοποιηθούν κενοί χώροι που είναι μεγαλύτερες από τις αίθουσες, ώστε τα παιδιά ναι μεν να είναι όλα μαζί, αλλά σε απόσταση. Θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί ήδη ο υπαίθριος χώρος, τουλάχιστον με τα μικρά παιδιά. Να προλαβαίνει να αεριστεί η τάξη», προσέθεσε.

Κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν, η Αθηνά Λινού ανέφερε: «Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ».

«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.