Ανάγκη για Παρηγορική Φροντίδα  θα έχουν 48 εκατομμύρια άνθρωποι τα επόμενα 40 χρόνια από τα 25 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Ωστόσο, το 42% των συνανθρώπων μας δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε σύστημα παροχής υπηρεσιών Παρηγορικής Φροντίδας και μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει αυτή τη δυνατότητα.

Η Παρηγορική Φροντίδα είναι ενταγμένη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μόνο στις 20 από τις 234 χώρες (8,5%) ενώ περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση στα απαιτούμενα φάρμακα. Σημειώνεται ότι το 6% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από Παρηγορική Φροντίδα στο τέλος της ζωής είναι παιδιά.

«Είναι επομένως επείγουσα η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα ενσωματώσουν την Παρηγορική Φροντίδα στα δημόσια συστήματα υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των ασθενών. Πολύ περισσότερο τώρα, που η πανδημία COVID-19 ταλαιπωρεί και δημιουργεί ακόμη περισσότερους κινδύνους και ταλαιπωρία γι’ αυτούς τους ασθενείς», σημειώνει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας (10/10).

Το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020, λοιπόν, θα συμβεί κάτι εξαιρετικό. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από ασθένεια που περιορίζει τη ζωή τους, θα ενώσουν τη φωνή τους με κλινικούς γιατρούς κι επαγγελματίας υγείας, με εθελοντές και φροντιστές, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Παρηγορική Φροντίδα στους προϋπολογισμούς των κρατών. Η ανάγκη αυτή γίνεται ιδιαίτερα επείγουσα ενόψει της πανδημίας COVID-19.

Άλλωστε το σήμα του φετινού εορτασμού αναπαριστά τον δεσμό μεταξύ των ασθενών και των φροντιστών τους μέσω δύο καρδιών. Oι καρδιές σχηματίζουν το το περίγραμμα μιας πεταλούδας, η οποία συμβολίζει τον μετασχηματισμό, την ελπίδα, τη ζωή και το πνεύμα.

Οι καρδιές περιλαμβάνουν ό,τι απαιτείται να προσφέρει η Παρηγορητική Φροντίδα: ασφαλές περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, θεραπεία του πόνου και των συνοδών συμπτωμάτων, της αγωνίας και της αβεβαιότητας, υποστήριξη της οικογένειας του ασθενούς.

Σύμφωνα με την  ΠΑΡΗΣΥΑ,

Κάθε ασθενής δικαιούται:

  • Πρόσβαση στην Παρηγορητική Φροντίδα σε πρώιμο στάδιο της νόσου ώστε να μπορέσει να ζήσει μαζί με την ασθένεια κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες μέχρι το τέλος της ζωής.
  • Την ολιστική αντιμετώπιση που προσφέρει η Παρηγορική Φροντίδα με τη διαχείριση του πόνου, τη βελτιστοποίηση της φυσικής κατάστασης, τη ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη ώστε να εξασφαλιστεί η ηρεμία, η αξιοπρέπεια, η ανεξαρτησία στη ζωή του.
  • Τον απόλυτο σεβασμό των προσωπικών του αξιών και του δικαιώματός του να ζήσει με την ασθένεια όπως αυτός επιλέγει κι όχι όπως άλλοι επιλέγουν γι’αυτόν.
  • Να διαχειριστεί την ασθένειά του κυρίως στο σπίτι του και με επισκέψεις στο νοσοκομείο μόνο όταν αυτές είναι απαραίτητες. Αυτό, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας, απαιτεί χρήση τηλεφωνικών ή/και τηλεοπτικών συναντήσεων με την θεραπευτική ομάδα της Παρηγορικής Φροντίδας, στη θέση των δια ζώσης και με κατ’ οίκον επισκέψεις όταν κρίνεται απαραίτητο.

Κάθε φροντιστής, κάθε μέλος της οικογένειας του ασθενούς, δικαιούται:

  • Την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για το αγαπημένο του πρόσωπο
  • Την προσωπική ψυχολογική υποστήριξη κι εκπαίδευση για να ανταπεξέλθει στην φροντίδα του αγαπημένου του προσώπου.

Κάθε εργαζόμενος στην περίθαλψη του ασθενούς δικαιούται:

  • Να είναι εφοδιασμένος με κατάλληλη εκπαίδευση, εξοπλισμό και πόρους για την παροχή της Παρηγορικής Φροντίδας
  • Να έχει πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη για την αποτροπή της εξάντλησης
  • Να είναι εφοδιασμένος με πλήρη μέσα ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID 19

Η Πολιτεία οφείλει:

  • Να χαράξει την πολιτική εκείνη που θα διασφαλίζει ένα βασικό πακέτο Παρηγορικής Φροντίδας για όλους όσοι το χρειάζονται.
  • Να συμπεριλάβει την Παρηγορική Φροντίδα ως ζωτικό κομμάτι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κυρίως τώρα με την πανδημία COVID 19 που οι απαιτήσεις των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα είναι αυξημένες.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. εδώ και 23 χρόνια, μέσα από το εκπαιδευτικό, ενημερωτικό και θεσμικό της ρόλο αλλά και μέσα από την δωρεάν παροχή υπηρεσιών Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, αγωνίζεται για την εφαρμογή των αιτημάτων της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, μέσα στο 2020:

Για όλες αυτές τις δράσεις η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. μπήκε επίσημα στον Παγκόσμιο Χάρτη της Παρηγορικής Φροντίδας.

H ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., όπως κάθε χρόνο, θα διοργανώσει τον Νοέμβριο την Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας.

Φέτος η δράση θα κορυφωθεί στην Σύρο, ώστε να τιμηθεί η απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να επαναλειτουργήσει το Ιατρείο Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας του νησιού.