*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Περιοριστικά μέτρα στην Αθωνική Πολιτεία αποφάσισε η Ιερά Κοινότητα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωοϊού. Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο Άγιο Όρος μετά τα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων οχτώ στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου ένα στη Λακοσκήτη ενώ αργά χθες το βράδυ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα.

Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Περαιτέρω διερεύνηση για πιθανά κρούσματα σε μοναστήρια και σκήτες γίνεται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που παραμένει στο Αγιον Ορος, ενώ εγκύκλιο προς όλες τις μονές του Αγίου Όρους, με την οποία ορίζει έως και δέκα τους επισκέπτες ανά μονή ως μέτρο αποφυγής διάδοσης του κορoνοϊού, απέστειλε, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, η Ιερά Κοινότητα.

Η εγκύκλιος απαγορεύει επίσης τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιον Όρος. Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στις Καρυές με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου του αναπληρωτή διοικητή Αρίστου Κασμήρογλου και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας με τις αγιορείτικες αρχές λόγω της ανησυχίας για διασπορά του κορωνοιού καθώς υπήρξε προβληματισμός τόσο για την διασπορά του κορωνοιού αλλά και για την τήρηση των μέτρων.

Δέκα επισκέπτες ανά μονή

Σύμφωνα με την εγκύκλιο , επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Αγιον Ορος.Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Για αύριο είναι προγραμματισμένη ανεπίσημη προσκυνηματική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Άγιον Όρος.

Ειδήσεις σήμερα

New York Times: Πιθανή τρίτη περίπτωση παρενέργειας μπορεί να «γράψει» το τέλος του εμβολίου της AstraZeneca