Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοιού για τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε σήμερα στη χώρα μας, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στην Αττική.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ αποτύπωσαν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους αυτού του επιδημικού κύματος καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 310 θετικά κρούσματα στην επικράτεια. Πάνω από 300 κρούσματα εχουν καταγραφεί άλλες δύο φορές, στις 10 Σεπτεμβρίου που είχαν εντοπιστεί 372 κρούσματα και το περασμένο Σάββατο που είχαν καταγραφεί 302 κρούσματα.

Αρνητικό ρεκόρ για τον τρέχοντα μήνα σημειώθηκε και στον ημερήσιο απολογισμό των νέων περιστατικών κορωνοϊού στην Αττική. Σήμερα στο λεκανοπέδιο τα κρούσματα ηταν κοντά στο φράγμα των 200, για την ακρίβεια ηταν 197, σχεδόν τα 2/3 του συνόλου των σημερινών κρουσμάτων. Από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί και άλλες δύσκολες ημέρες σε ό,τι αφορα την επιδημία στο λεκανοπέδιο, με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο, ο σημερινός αριθμός είναι ο μέχρι τώρα μεγαλύτερος. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων είχε καταγραφεί και στις 11 Σεπτεμβρίου – είχαν αναφερθεί 158 κρούσματα.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η επιδημία έχει ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικα το απόγευμα της Τρίτης στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαγιορκίνης στην Αττική, όπου κάποιες ημέρες παρατηρούνται τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα, ενώ σήμερα το λεκανοπέδιο συγκέντρωσε τα 2/3 των συνολικών κρουσμάτων. Ο καθηγητής επισήμανε ότι συχνά οι αναπνευστικοί ιοί δείχνουν «προτίμηση» στα αστικά κέντρα για τη διάδοσή τους.

Τα αστικά κέντρα «είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» υπογράμμισε. Από αυτήν την άποψη τα αστικά κέντρα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της πανδημίας και την ελάττωση της υπερμετάδοσης στον πληθυσμό.

Ραγδαία άνοδος στις εισαγωγές στις ΜΕΘ

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της αντοχής είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος παρουσιάζει διαρκείς αυξητικές τάσεις, χωρίς ίχνη κάμψης, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το βράδυ της Δευτέρας οι διασωληνωμένοι ήταν 64. Σήμερα το μεσημέρι ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 67. Μέσα σε μια εβδομάδα από τις 7 ως τις 14 Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν: 23 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν.

Το 60% των διαθέσιμων για κορωνοϊό Εντατικών της Αττικής έχει καλυφθεί ήδη, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, οι ασθενείς, των οποίων η υγεία επιδεινώνεται, πληθαίνουν χωρίς να δείχνουν τάση κάμψης.

Ήδη στο υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για covid-19 όπως συνέβη και τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοιό ειναι 222 σε όλη τη χώρα, από τις οποίες οι 72 είναι στα νοσοκομεια της Αττικής. Πλέον και σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και του υγειονομικού συστήματος οι κλίνες ΜΕΘ θα διατίθενται και παλι για τους ασθενείς με λοίμωξη κορωνοιού και θα περιορίζονται για τους άλλους ασθενείς. Ηδη πραγματοποιείται συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές ώστε να διακομίζονται ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας.

Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθούν στις 1200 συνολικά οι ΜΕΘ όλης της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε εδώ όλη τη σημερινή ενημέρωση από τους κ.κ. Κοντοζαμάνη, Μαγιορκίνη και Χαρδαλιά.