Αφιερωμένη στους περίπου 735.000 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο με κάποιον τύπο λεμφώματος, είναι η σημερινή ημέρα. Η 15η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα, ημέρα που τιμάται και στη χώρα μας από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Το λέμφωμα είναι ομάδα καρκίνων του λεμφικού συστήματος και παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον 5ο συχνότερο καρκίνο στην Ευρώπη παραμένει ακόμα ένας “παραμελημένος” καρκίνος, για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση, όπως αναφέρει η ΕΛΛΟΚ σε ανακοίνωσή της.

Οι καρκίνοι του λεμφικού συστήματος διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα λεμφώματα Hodgkin και τα λεμφώματα non – Hodgkin που πήραν την ονομασία τους από το όνομα του γιατρού που πρώτος εντόπισε την ασθένεια. Τα λεμφώματα Hodgkin εμφανίζονται συνήθως σε νεώτερες ηλικίες, ενώ τα υπόλοιπα σε μεγαλύτερες.

Αν η νόσος διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το 75% – 95% των ασθενών θεραπεύονται. Πολλές φορές όμως η διάγνωση δεν γίνεται έγκαιρα γιατί τα “συμπτώματά” του, όπως η κόπωση, η νυχτερινή εφίδρωση, η ανώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων, τα δέκατα και ο χαμηλός πυρετός, θεωρούνται κοινά και συνηθισμένα, με αποτέλεσμα ν παραβλέπονται. Για τους λόγους αυτούς, η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του σωστού τύπου λεμφώματος και η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαθέσιμων θεραπειών μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, ώστε να θεραπεύει πλήρως την ασθένεια ή να την ελέγχει επαρκώς ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά, επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ.

Η εφετινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς που βοηθούν τους ασθενείς με λέμφωμα, τους γιατρούς, άλλους επαγγελματίες υγείας, τους συλλόγους ασθενών, τους συγγενείς, τις οικογένειες και τους φίλους των ασθενών, λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ (Α WorldofThanks) σε όλους όσους τους βοηθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, διοργανώνεται διαδικτυακή επιστημονική διημερίδα για το Λέμφωμα (14-15 Σεπτεμβρίου), στην οποία συμμετέχει ως εκπρόσωπος των ασθενών, η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κα Καίτη Αποστολίδου, ενώ παράλληλα, η εκστρατεία περιλαμβάνει εκτύπωση και διανομή ενημερωτικού υλικού για το λέμφωμα και φωταγώγηση της Βουλής και του σιντριβανιού της Ομόνοιας το βράδυ της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου.

Σεπτέμβριος, μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αιματολογικό Καρκίνο

Ο Σεπτέμβριος, είναι συνολικά ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλους τους τύπους Αιματολογικού Καρκίνου και επίσης ο μήνας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, συνεχίζοντας τις δράσεις των προηγούμενων ετών, διοργανώνει διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα στις 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 – 19.30 με θέμα “Αιματολογικός Καρκίνος – Η Επόμενη Μέρα” με στόχο να αναδείξει τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του αιματολογικού καρκίνου, την προστιθέμενη αξία που παράγουν οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με την εξατομικευμένη ιατρική να είναι η αιχμή του δόρατος, και παράλληλα να ανιχνεύσει τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας covid-19 και την επίδραση που αυτές έχουν στην φροντίδα και περίθαλψη των ασθενών με αιματολογικό καρκίνο στη χώρα μας.

Επιπλέον η ημερίδα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε χρόνια θέματα που απασχολούν τους μικρούς αλλά και τους ενήλικους ασθενείς και τις οικογένειές τους, σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες, την ύπαρξη των αναγκαίων δομών στο σύστημα υγείας, την παρακολούθηση και την επανένταξη στην κοινωνία.