Σε 120 ανέρχονται πλέον οι υγειονομικοί εργαζόμενοι που έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι δυο νοσηλεύτριες και ένας γιατρός του Κέντρου Υγείας Αιγηνείου Πιερίας βρέθηκαν θετικοί στο ιό.

Εν τω μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζει ότι υπάρχει κενό στα μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό στα Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων.

«Γίνεται το τεστ στους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους και μετά ακολουθείται η πρακτική  των νοσοκομείων. Δηλαδή, δεν γίνεται κανένα προληπτικό τεστ στους ασθενείς που μπορεί να μείνουν στο κέντρο και τρεις μήνες. Δεν γίνονται προληπτικά τεστ στους εργαζόμενους παρά μόνο σε όσους επιστρέφουν από άδεια. Και μάλιστα εργάζονται κανονικά πολλές ημέρες για τη διενέργεια και έως την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Κανονικά σε τέτοιες ευαίσθητες υπηρεσίες θα έπρεπε να γίνονται προληπτικά τεστ σε ασθενείς και προσωπικό τακτικότατα», υποστηρίζει ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «όσο τα τεστ δεν συνταγογραφούνται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ θα έχουμε συνεχώς κρούσματα και θανάτους» και καταγγέλλει ότι «κανείς ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να πληρώνει τακτικά τεστ σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, αφού το κόστος αγγίζει τα 120 ευρώ».

Η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει σε τέτοιες ευαίσθητες μονάδες να γίνονται τεστ σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους μία φορά στις 15 ημέρες και όταν εμφανισθεί κρούσμα κάθε 7 ημέρες.

«Δεν αρκούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους εργαζόμενους για να καλύψουν την αδυναμία διενέργειας τεστ. Μετά τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι μπορούν να κολλήσουν από το συγγενικό τους περιβάλλον», λέει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Γιαννάκος.