Την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές περιέγραψε ως τη μεγάλη πρόκληση στην εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως η επόμενη μέρα καθορίζεται από τις μάσκες, τις αποστάσεις και την αίσθηση ατομικής και κοινωνικής ευθύνης.

Υπενθύμισε την αύξηση των μονίμων ΜΕΘ έως το τέλος του έτους και είπε πως στη μάχη αυτή θα παραμείνουν υγειονομικοί και προσωπικό με ανανέωση συμβάσεων. Αναφέρθηκε σε επικείμενη μονιμοποίηση των νοσηλευτών, και των επικουρικών και όσων προσελήφθησαν εν μέσω πανδημίας, παραπέμποντας σε εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ είπε πως βρίσκονται υπό επεξεργασία πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Είναι περίοδος όπου η πληθυσμιακή ομάδα των 20 έως 40 ετών μετακινείται, επιστρέφει από τις διακοπές και μπορεί να μεταδώσει τον ιό ασυμπτωματικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες», είπε τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί να ξεχωρίζει η ατομική από την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη που δείχνουμε στους ανθρώπους γύρω μας.

Σε ερώτηση για το αν τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα είπε πως «μετά από οριζόντιο lockdown μηνών είναι αδύνατο να κρατήσεις κλειδωμένη για πάντα την κοινωνία». «Ξεκινάς από συστάσεις και παραινέσεις, εάν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα πας σε επιμέρους μέτρα, όπου αυξάνει η επιδημιολογική καμπύλη» είπε σημειώνοντας πως αυτό γίνεται σε συναπόφαση με τους επιδημιολόγους. «Η προστασία της υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο από εκεί και πέρα οφείλουμε να στηρίξουμε την οικονομία», είπε.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού είπε πως η Ελλάδα το έκανε πιο επιτυχημένα από άλλες χώρες, και απηύθυνε έκκληση προς όλους για πειθαρχία και τήρηση των μέτρων προκειμένου να το διατηρήσουμε.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ είπε πως «ποτέ δεν έγιναν τόσα πολλά, σε τόσο λίγο διάστημα».

«Εν μεσω κρίσης διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ και πλέον πάμε σε μόνιμες ΜΕΘ. Προσλάβαμε 3.500 προσωπικό. Επίκειται μονιμοποίηση νοσηλευτών. Τρέχουν διαδικασίες μέσω της ιδιαίτερης διαδικασίας για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού και σημείωσε πω μελετώνται και άλλες πρωτοβουλίες για να ενισχυθούν οι δομές υγείας», είπε.

Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι η Κομισιόν προαγόρασε 400 εκατομμύρια για την ΕΕ από αυτό που παρασκευάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όταν θα είναι έτοιμο και αφού έχει ολοκληρωθεί η 4η Φάση και το εμβόλιο είναι ασφαλές, θα διατεθεί και στη χώρα μας.

Πρώτη προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες και έπειτα όλοι οι άλλοι. Ωστόσο ο τρόπος εμβολιασμού θα κριθεί από τους επιστήμονες, σημείωσε.