Στοχευμένη, βραχυπρόθεσμη «θεραπεία» για την άμεση ανακούφιση των πολιτών, που υφίστανται πλέον μεγάλη ταλαιπωρία αναζητώντας τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας αλλά και μακράς διάρκειας θεραπευτική αγωγή για βαρύτερα προβλήματα του συστήματος είναι η «συνταγή» της Νέας Δημοκρατίας για την πάσχουσα δημόσια υγεία στη χώρα.

Μία «συνταγή», η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση αλλά την οποία αναπτύσσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια η ΝΔ, έπειτα από δεκάδες επισκέψεις στελεχών της αλλά και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη σε δημόσια νοσοκομεία και δομές Υγείας και πολυάριθμες συναντήσεις με φορείς του κλάδου.

Η δραματική γύμνια των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που έχει αφήσει χωρίς δωρεάν πρόσβαση σε γιατρό εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα καλυφθεί με την υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα δύο χρόνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σύμφωνα με το Πρόγραμμα για την Υγεία της ΝΔ στην κάλυψη με ιατρικό προσωπικό των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών. Παράλληλα, με την πρόσβαση σε γιατρούς της ΠΦΥ οι πολίτες θα δουν την σκληρή σήμερα νοσοκομειακή πραγματικότητα να αλλάζει μέσα από στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, σοβαρές αυτοάνοσες ασθένειες, ΑΜΕΑ κ.λπ.) προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα ειδικά φάρμακα, είναι επίσης ένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί ωστε να ξεκινήσουν αμέσως μόλις η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το κλείσιμο ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24ωρου για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες.

Με μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχουν σχεδιαστεί μέτρα για τα νοσοκομεία, όπως το σύστημα εφημεριών, η μέγιστη δυνατή λειτουργία κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και η επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και η εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και δωρεών για την αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας. Στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεσμεύεται για κατάργηση των κομματικών προσλήψεων στις διοικήσεις των νοσοκομείων και για τοποθέτηση επαγγελματιών μάνατζερ στο ΕΣΥ.

Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»: Για πρώτη φορά πραγματική πρόληψη

Με στόχο να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας (η χώρα διαθέτει μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας στην πρόληψη και 41% για νοσηλείες) και συνεπώς τις παροχές προς τους πολίτες, η ΝΔ παρουσίασε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόληψης. Θα καθιερωθεί προληπτικό πρόγραμμα εξετάσεων, που θα παρέχεται δωρεάν σε όλους και θα ξεκινά από τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω SMS ή μέιλ για τον αναγκαίο προληπτικό τους έλεγχο. Θα δημιουργηθεί εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια. Θα τεθούν σε εφαρμογή ειδικά προγράμματα στα σχολεία (μεταξύ άλλων για διατροφή, στοματική υγιεινή, σεξουαλική αγωγή, εθισμό, οδική συμπεριφορά και πρώτες βοήθειες). Αιχμή του προγράμματος πρόληψης θα είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Για αυτό άλλωστε θα ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δώσουν το παράδειγμα κόβοντας το κάπνισμα στη Βουλή και τα δημόσια κτήρια. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται: η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, η (επανα)λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων, η εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

Η μάχη κατά του καρκίνου

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2 όπου η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα, κάτι που προϋποθέτει την πρόληψη – γι΄αυτό και θα διενεργούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές. Παράλληλα, όμως προβλέπεται η άμεση χάραξη ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών και λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα – η μία βάρδια είναι η βασική αιτία των μεγάλων αναμονών. Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» θα αποτελέσει πρότυπο για την ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση). Προβλέπεται ακόμη ο θεσμός του συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ογκολογικό ασθενή στο σύστημα υγείας.