Την έντονη αντίδραση των υγειονομικών έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Υγείας που έχει τεθεί προς διαβούλευση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καυτηριάζουν τα άρθρα που αφορούν στην αστική ευθύνη του ΕΚΑΒ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη συγχώνευση νοσοκομείων, ενώ σημειώνουν ότι δεν η ηγεσία της Αριστοτέλους δεν έκανε διάλογο με τον ιατρικό κόσμο πριν καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Συγκάλυψη ευθυνών για τους νεκρούς στο Μάτι

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από το υπουργείο Υγείας να αποσύρει από το νομοσχέδιο το άρθρο 127 γιατί όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «απαλλάσσει από κάθε αστική ευθύνη τους Προέδρους και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ και τις αναλαμβάνει το Κράτος. Ταυτόχρονα τους παρέχεται νομική προστασία ακόμη και εάν έχουν αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο από το ΕΚΑΒ».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι το επίμαχο άρθρο είναι «φωτογραφική διάταξη» για τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ που θα έπρεπε να διαχειριστούν ως μέλη του συντονιστικού της κυβέρνησης τη διακομιδή νεκρών και τραυματιών από τις φωτιές στο Μάτι προς τις Υγειονομικές Μονάδες. «Θέλουν να τους απαλλάξουν από τις αγωγές που καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων. Την ημέρα των πυρκαγιών απουσίαζε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ με κανονική άδεια και ο Αντιπρόεδρος εμφανίστηκε τα ξημερώματα ενώ ο Πρόεδρος μετά από πολλές ημέρες», υπενθυμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνει δε ότι, ενώ το άρθρο 127 λαμβάνει μέριμνα για τον εκάστοτε Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ αφήνει ακάλυπτους τους διασώστες, τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αφού δεν τους παρέχεται καμία νομική κάλυψη σε βίαιες επιθέσεις που χώρους εργασίας από όσους επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.

Σε ΕΟΔΥ μετατρέπεται το «αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ»

Σε ότι αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η μετονομασία του σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 48 του νομοσχεδίου, δεν έχει στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του αλλά να δημιουργηθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι έκλεισε το «αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ».

Επαναλαμβάνει δε ότι τα στοιχεία του Κέντρου για τη γρίπη είναι αναξιόπιστα, «καθότι δεν γίνεται μοριακός έλεγχος στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ στα Νοσοκομεία» και κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών (έλλειψη εμβολίων, έλλειψη κονδυλίων για μοριακό έλεγχο, έλλειψη ΜΕΘ, έλλειψη καμπάνιας για εμβολιασμό, ελλιπή ενημέρωση).

Λουκέτο σε νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τα άρθρα 124 και 130 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας συγχωνεύονται 30 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία της χώρας και το προσωπικό μετακινείται προς τα όμορα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαξίωση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας που εφημερεύει μόνο επτά ημέρες το μήνα και τις άλλες 23 ημέρες εφημερεύει με έναν Αγροτικό Ιατρό.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί και το άρθρο 37 στο οποίο προβλέπεται η λειτουργία ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών έως 150 κλίνες. «Γιατί οι 150 κλίνες του ιδιωτικού τομέα δεν είναι άσυλο και επιτρέπεται να ανοίξουν και τα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία με τις ίδιες κλίνες οξέων περιστατικών είναι άσυλα και πρέπει να κλείσουν;», ρωτούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Διαγραφή χρεών ΕΟΠΥΥ

Την οργή των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έχει προκαλέσει και το άρθρο 111, βάσει του οποίου διαγράφονται οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία τριών ετών (2015, 2016, 2017), και έτσι «τα Νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν υποδομές, να αντικαταστήσουν εξοπλισμό και να βελτιώσουν τα μέτρα φύλαξης», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Την αντίδραση της Ομοσπονδίας προκαλεί και το άρθρο 36 του νομοσχεδίου βάσει του οποίου καθορίζεται το τοπίο των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 36 για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών προβλέπεται ότι σε κλινικές 80 κλινών θα πρέπει να λειτουργούν έξι κλίνες ΜΕΘ και κάτω των 80 κλινών τέσσερις κλίνες ΜΕΘ. «Στα 30.000 κρεβάτια των Δημοσίων Νοσοκομείων γιατί λειτουργούν μόνο 450 κλίνες ΜΕΘ;», διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ και υπενθυμίζει ότι 50-60 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν μια εβδομάδα για να βρεθεί κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ.

ΙΣΑ: Σχέδιο Νόμου χωρίς να προηγηθεί διάλογος

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, για την κατάθεση του νομοσχεδίου χωρίς να προηγηθεί διάλογος, με τους θεσμικούς φορείς.

«Το Υπουργείο Υγείας, αγνοεί για μία ακόμα φορά, προκλητικά τους Ιατρικούς Συλλόγους και νομοθετεί κεκλεισμένων των θυρών, αγνοώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες που προϋποθέτουν το διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων», καταγγέλλει ο ΙΣΑ κατηγορώντας το Υπουργείο Υγείας ότι δεν σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες.