Στα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρθηκε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, λέγοντας πως είναι αποτελεσματικό και προάγει την επίκτητη ανοσία έναντι του κορωνοϊού.

«Στη μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης συμμετείχαν εθελοντές ηλικίας 18-55, έλαβαν μια δόση του εμβολίου και οι ερευνητές αλλά όχι οι εμβολιασθέντες γνώριζαν ποιος έλαβε το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 πριν την ανάλυση που έγινε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό (single blind μελέτη)· 10 από τους 543 που έλαβαν το εμβόλιο για τον ιό, έλαβαν και δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 28 ημέρες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μόσιαλος.

Μιλά και για το φάρμακο που αναπτύσσεται στην Κίνα: «Στην περίπτωση του κινεζικού εμβολίου, δοκιμάστηκαν δυο δοσολογίες, και οι ερευνητές δεν γνώριζαν ποιοι ήταν οι 508 ηλικίας άνω των 18 εμβολιασθέντες (double blind μελέτη). Οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων επίσης έγιναν 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, στον οποίο είχαν συμπεριληφθεί και 65 ενήλικες ηλικίας άνω των 55».

Η ανάρτηση του καθηγητή:

Αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές σε 2 Covid-19 Εμβόλια

Σήμερα, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης Ι/ΙΙ του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της κλινικής φάσης ΙΙ του εμβολίου της CanSino.

Στη μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης συμμετείχαν εθελοντές ηλικίας 18-55, έλαβαν μια δόση του εμβολίου και οι ερευνητές αλλά όχι οι εμβολιασθέντες γνώριζαν ποιος έλαβε το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 πριν την ανάλυση που έγινε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό (single blind μελέτη)· 10 από τους 543 που έλαβαν το εμβόλιο για τον ιό, έλαβαν και δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 28 ημέρες.

Στην περίπτωση του κινεζικού εμβολίου, δοκιμάστηκαν δυο δοσολογίες, και οι ερευνητές δεν γνώριζαν ποιοι ήταν οι 508 ηλικίας άνω των 18 εμβολιασθέντες (double blind μελέτη). Οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων επίσης έγιναν 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, στον οποίο είχαν συμπεριληφθεί και 65 ενήλικες ηλικίας άνω των 55.

Και τα δυο εμβόλια αποδείχθηκαν σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις ασφαλή προς χρήση σε ανθρώπους και δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις.

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρεται πως οι αναλυσεις σε 35 από τους εμβολιασθέντες έδειξαν πως παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού κατά τουλάχιστον 91% την ημέρα 28 (ανάλογα τον τύπο της ανάλυσης), ενώ από αυτούς που έλαβαν και δεύτερη δόση, όλοι είχαν αντισώματα την ημέρα 56. Στην περίπτωση του εμβολίου της CanSino, ανιχνεύτηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα την ημέρα 28, κατά τουλάχιστον 92% ανεξαρτητως δοσολογίας, και οι ερευνητές προτείνουν δεύτερη δόση εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους.

Οι δυο μελέτες έδειξαν πως τα εμβόλια ειναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προάγουν την επίκτητη ανοσία έναντι του νέου κορωνοιού.

Λιγότερο από 200 μέρες μετά την ανακοίνωση της γενετικής αλληλουχίας του ιού αξιολογηθηκαν τα αποτελέσματα της φάσης Ι/ΙΙ 2 εμβολίων. Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα είναι είναι τα καθοριστικά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των εμβολίων.