Το «καμπανάκι» κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την ανησυχητική πορεία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της πανδημίας είναι πιθανό εάν δεν ληφθούν τα απραίτητα μέτρα.

«Θα είμαι ξεκάθαρος, πολλές χώρες κινούνται στην λάθος κατεύθυνση και ο ιός είναι δημόσιος κίνδυνος» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γεμπρεγεσούς Ατχανόμ.

«Mαύρη Ημέρα» η χθεσινή για την διεθνή κοινότητα με καταγεγραμμένα από 230 χιλιάδες κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πλέον τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αγγίζουν παγκοσμίως τα 12,5 εκατομμύρια, με τον διεθνή οργανισμό να καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 κατά 12% σε μία εβδομάδα.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια και προβλήματα στους πνεύμονες ενώ υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τους νεφρούς.

Κορωνοϊός: Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης

Για να αποφευχθεί η μετάδοση, ο ΠΟΥ συνιστά μία ολοκληρωμένη σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν:

– Αναγνώριση των ύποπτων περιπτώσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων και απομόνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων σε κατάλληλους χώρους.

– Ιχνηλάτηση, αναγνώριση και εφαρμογή καραντίνας όλες τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έλεγχος για εμφάνιση συμπτωμάτων και ειδικής φροντίδας εάν κρίνεται απαραίτητο.

Χρήση υφασμάτινης μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και όπου δεν είναι δυνατή η λήψη άλλων μέτρων πρόληψης, όπως η φυσική απόσταση.

– Χρήση ειδικών προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων από τους υγειονομικούς υπαλλήλους που φροντίζουν ύποπτα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και επιπλέον χρήση ειδικών προφυλάξεων κατά την εκτέλεση διαδικασιών παραγωγής αερολύματος.

– Συνεχής χρήση ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους φροντιστές ασθενών κατά τη διάρκεια όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας.

– Πάντα να ασκείται συχνή υγιεινή χεριών και σωματική απόσταση από τους άλλους όταν είναι δυνατόν. Αποφυγή πολυσύχναστων χώρων, χώρων στενού συγχρωτισμού, καθώς και κλειστών χώρων με ανεπαρκή αερισμό. Εξασφάλιση καλού περιβαλλοντικού αερισμού σε όλους τους κλειστούς χώρους και διασφάλιση κατάλληλου περιβαλλοντικού καθαρισμού και απολύμανσης.