Την ειλικρινή της ανησυχία για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετέφερε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Βλέπουμε και εισαγόμενα κρούσματα, βλέπουμε τεράστια κρίση σε χώρες που είναι κοντά μας όπως τα Βαλκάνια και το Ισραήλ, βλέπουμε πολλά διάσπαρτα μη ελεγχόμενα ή ορφανά κρούσματα» παρατήρησε αρχικά η κυρία Λινού εξηγώντας ότι «αυτό που συνέβη ήταν ότι πάψαμε να παίρνουμε μέτρα προστασίας. Όλοι ξεχύθηκαν στις παραλίες, δεν ενημερώθηκε προφανώς επαρκώς ο κόσμος ότι ανοίγουμε τα σύνορα επειδή είναι απαραίτητο αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

Η ίδια χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την άρση του μέτρου για την υποχρεώτικοτητα της μάσκας σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι η τελευταία αναγκαία προστασία που έχουμε από τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με την ίδια «παραπάνω από 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας και κυρίως στην έλλειψή της σε χώρους με κλιματισμό». «Αυτό που είναι το κύριο πρόβλημα είναι ότι όλοι επαναπαυτήκαμε» πρόσθεσε η κυρία Λινού.

Όσον αφορά τα πανηγύρια υποστήριξε ότι «πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον τα μετρα που εφαρμόζονται στα εστιατόρια».

Καυτηρίασε, επίσης, τη λογική των ανθρώπων που βγαίνουν έξω και λένε «εγώ δεν θα αρρωστήσω, κι αν συμβεί αυτό θα το περάσουμε ελαφρά». «Ζητάω να μιλήσουμε για συλλογική κοινωνική ευθύνη» πρόσθεσε η Αθηνά Λινού.

Η ίδια είπε, μάλιστα, ότι «εγώ θα έκανα απολύτως υποχρεωτική τη μάσκα σε κάθε ευκαιρία κοινωνικής επαφής ακόμα και με πρόστιμο για να γίνει κατανοητό ότι έχουμε ένα κίνδυνο που κυκλοφορεί. Θα συμβούλευα, επίση, όλους όσοι πάνε διακοπες να καθορίσουν μια παρέα συγκεκριμένη και θα συναναστρέφεται μόνο με αυτή την ομάδα αλλίως δεν θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε».

Κατά την ίδια «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση, μπορεί να έχουμε μεγάλη εξέλιξη μέχρι τα μέσα Αυγούστου» προσθέοντας ότι «είναι μέγιστη ανάγκη να εφαρμοστεί η τηλεργασία και να προετοιμαζόμαστε για τα σχολεία».

Στην ερώτηση πότε θα σταματήσει να μας απασχολεί ο κορωνοϊός απάντησε ότι «αυτό θα συμβεί μέχρι την ημέρα που θα εμβολιστεί το 60% του πληθυσμού».

Διευκρίνισε, τέλος, ότι «όταν λέμε πως θέλουμε ανοσία της αγέλης λέμε ότι θέλουμε να εμβολιαστεί το 70%. Μετά δεν θα βρίσκει ο ιός πού να μεταφερθεί. Είναι θέμα λογαριθμικό».