Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί για την κατάσταση που επικρατεί στη Βρετανία παρακολουθώντας την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και τους πολίτες να συνωστίζονται αγνοώντας επιδεικτικά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης της κυβέρνησης.

«Όποιος βγαίνει από σπίτι του θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπό του για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό», δήλωσε ο πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο καθηγητής σερ Βένκι Ραμακρίσναν, πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρέπει να φοράμε μάσκες ή μαντίλια «όταν βρίσκεται κανείς σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μάσκες προστατεύουν τόσο τον φορέα του ιού όσο και τους γύρω τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάντως «πολύ πίσω» από πολλές χώρες σε ό,τι αφορά τη χρήση τους, είπε.

Όπως σχολιάζει το BBC, στη Βρετανία διίστανται οι απόψεις για την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας στους κόλπους της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης του Λονδίνου, SAGE. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι οι μάσκες δεν φαίνεται να επιβραδύνουν την εξάπλωση της γρίπης όταν φοριούνται σε ασιατικές χώρες και υπάρχουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να δώσουν ψευδώς την αίσθηση της ασφάλειας. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ενός μολυσμένου ατόμου να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλο.

Ο καθηγητής Ραμακρίσναν ανέφερε ότι το κοινό παρέμεινε «δύσπιστο» για τα οφέλη τους, επειδή «το μήνυμα δεν ήταν αρκετά σαφές» και οι οδηγίες ήταν ασυνεπείς από την πλευρά της κυβέρνησης του Λονδίνου. Στο τέλος Απριλίου, μόνο περίπου το 25% των Βρετανών φορούσαν μάσκα ή κάποιο κάλυμμα προσώπου σε σχέση με το 83,4% στην Ιταλία, το 65,8% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 63,8% στην Ισπανία.

«Το να μην φοράτε κάλυμμα προσώπου θα πρέπει να θεωρείται ως “αντικοινωνικό” μέσο, όπως αυτός που οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή κάποιος που δεν φοράει ζώνη ασφαλείας», δήλωσε ο καθηγητής Ραμακρίσναν. «Όταν δεν καλύπτεις το πρόσωπό σου, αυξάνεις τον κίνδυνο για όλους, από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS έως τη γιαγιά σου», δήλωσε.

Νωρίτερα, εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας προειδοποιούσαν ότι η Βρετανία θα υποφέρει από εξάρσεις της νόσου εάν οι πολίτες συνεχίζουν να παραβιάζουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Κροατία

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Κροατία με πληθυσμό 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων με τις αρχές να καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού κατά 232% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Focus», πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη που προβληματίζει έντονα τις βαλκανικές χώρες.

Χθες καταγράφηκαν 69 νέα κρούσματα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 3.220. Μέχρι τώρα 113 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους.

ΗΠΑ

«Θα ζούμε για χρόνια με μάσκες», προειδοποιεί ο Έρικ Τόνερ, αξιωματούχος του Κέντρου Ασφάλειας για την Υγεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα του Ντόναλντ Τραμπ σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Τις πρώτες έξι ημέρες του Ιουλίου καταγράφηκαν 300 χιλιάδες νέα κρούσματα με όλο και περισσότερες πολιτείες και πόλεις να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα περιορισμού.

Η δήμαρχος της Ατλάντα, Κίσα Λανς Μπότομς, ανακοίνωσε χθες ότι βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό κι ότι προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ. Η 50χρονη δήμαρχος είναι ένα από τα ονόματα που ακούγεται για το αξίωμα της αντιπροέδρου στο πλευρό του φαβορί για το χρίσμα με το κόμμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Στο Μαϊάμι της Φλόριντα, βάζουν ξανά «λουκέτο» τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα, σχεδόν τρία εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν νοσήσει από Covid- 19 ενώ πάνω από 130 χιλιάδες Αμερικανοί έχουν χάσει την ζωή τους από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού.

Αυστραλία

Για έξι εβδομάδες η Μελβούρνη επιστρέφει στο lockdown όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Οι αρχές αποφάσισαν να κλείνουν ξανά τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις ενώ οι κάτοικοι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, καθώς καταγράφηκε ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.