Την υψηλότερη ιεράρχηση στην ατζέντα των θεμάτων του υπουργείου Υγείας της στοματικής υγείας ζήτησε από την ηγεσία της Αριστοτέλους το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), στη διάρκεια πρόσφατης θεσμικής συνάντησής τους.

Τα μέλη του κλάδου κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας, κ. ΒασίληΚικίλια και τον υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη βασικά αιτήματα του κλάδου, όπως η προώθηση δράσεων προαγωγής της στοματικής υγείας και η χρηματοδότηση της οδοντιατρικής περίθαλψη των ασφαλισμένων, ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, «η στοματική υγεία στη χώρα μας είναι παραμελημένη. Εδώ και 40 χρόνια το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν παρέχει υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης, ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση χειροτέρεψε περαιτέρω. Με μη ανιχνεύσιμη δημόσια δαπάνη για τη στοματική υγεία η αντιμετώπιση των νόσων του στόματος αποτελεί οικονομική ευθύνη της οικογένειας. Συνεπώς ήταν αναπόφευκτο η στοματική υγεία των Ελλήνων να έχει ιδιαίτερα παραμεληθεί λόγω τηςοικονομικής κρίσης, με σημαντικές επιπτώσεις για τη δική τους υγεία, σωματική και ψυχική και με καταγεγραμμένες περιπτώσεις που οδήγησαν σε κοινωνικό αποκλεισμό».

Από την πλευρά του ο υπουργός, κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε τα μέλη της ΕΟΟ ότι το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει τα αιτήματα των οδοντιάτρων και θα σταθεί αρωγός στις ενέργειες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τη διασφάλιση της βέλτιστης στοματικής υγείας για όλους.

Στα αιτήματα του οδοντιατρικού κλάδου που κατατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας συμπεριλαμβάνονται ακόμη η επικαιροποίηση της τιμολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η ΕΟΟ, η εκπροσώπηση της ΕΟΟ στον ΕΟΔΥ και η χρηματοδότηση όλων των οδοντιάτρων με προγράμματα ΕΣΠΑ (χωρίς αποκλεισμούς ή σύνθετες προϋποθέσεις), ώστε να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός των οδοντιατρείων, να ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης.

Επίσης, οι οδοντίατροι έθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το θέμα της πρόσληψης βοηθών οδοντιατρείου μέσω του ΟΑΕΔ και της άμεσης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των βοηθών οδοντιατρείου. Τα μέλη της ΕΟΟ ζήτησαν να ξεκινήσουν και πάλι οι εξετάσεις για τους βοηθούς οδοντιατρείου από το υπουργείο Υγείας που βρίσκονται σε τέλμα και να επιλυθεί το θέμα αυτό.

Η εμπλοκή με τον περιορισμό της χρήσης πρωτοξειδίου αζώτου

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ ζήτησαν από τον υπουργό την άρση του περιορισμού της χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου στα οδοντιατρεία της χώρας, όπως ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την τεχνική της εισπνεόμενης χαλάρωσης με τη χρήση πρωτοξειδίου του αζώτου, η οποία βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Οδοντιατρικής ως ένα θεμελιώδες εργαλείο για τη διαχείριση του πόνου και του άγχους των ασθενών που υφίστανται οδοντιατρική θεραπεία στο οδοντιατρείο, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Οι οδοντίατροι ζήτησαν από τον υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

«Η διαχείριση του πόνου και του άγχους είναι υψίστης σουδαιότητας στην οδοντιατρική και ένα ποσοστό που φθάνει μέχρι και το 30% των ασθενών (ενηλίκων και παιδιών), έχει κάποια μορφή φόβου ή άγχους που σχετίζεται με την οδοντιατρική θεραπεία» υπογράμμισε ο κ. Δεβλιώτης, τονίζοντας ότι «έχει αποδειχθεί ότι οι αγχώδεις ή φοβικοί ασθενείς, άτομα με προβλήματα διαχείρισης συμπεριφοράς, άτομα με αναπηρία που είναι σε θέση να επικοινωνούν και ασθενείς με ειδικές θεραπευτικές ανάγκες θα ωφεληθούν από την χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου».