*Γράφει η Αναστασία Κουκά

Την έμπρακτη ευγνωμοσύνη του προς το προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων αναφοράς για τον COVID – 19, το οποίο στάθηκε με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων, κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, δρώντας με πρωτοφανή επαγγελματισμό αλλά και συγκινητική αυτοθυσία, εκφράζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μια γενναία δωρεά ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό θα μοιραστεί σε γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους καθαρισμού που βρέθηκαν, τους τελευταίους μήνες, στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία, στις μονάδες εντατικής θεραπείας όλης της χώρας, σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

«Για εμάς η υποστήριξη όλων των γιατρών, νοσηλευτών και του προσωπικού καθαρισμού στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία αναφοράς στην Ελλάδα ήταν και είναι μέγιστη προτεραιότητα. Στο πρόσωπό τους βλέπουμε αληθινούς, καθημερινούς ήρωες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, για να σώσουν τις ζωές άλλων. Αυτή η τιμητική ενίσχυση, που θα δοθεί ισάξια σε όλους, είναι ένα έμπρακτο ευχαριστώ από όλους εμάς. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, για όλους εκείνους που προσφέρουν τόσα πολλά» δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει, εξάλλου, η απόφαση του Ιδρύματος Νιάρχος να μοιραστεί η τιμητική αυτή ενίσχυση ισάξια σε όλες τις προαναφερόμενες ειδικότητας με το σκεπτικό ότι ο καθένας ξεχωριστά έδωσε έναν εξίσου σημαντικό αγώνα για το κοινωνικό σύνολο ανεξαρτήτως θέσης. Το μήνυμα που περνά με αυτή την κίνηση είναι πως στην προσφορά δεν γίνονται διακρίσεις.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι, εκτός από εκείνους στους οποίους απευθύνεται η ενίσχυσή του, είναι πολλοί ακόμη οι άνθρωποι που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους και έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας:«Πολλοί επαγγελματίες στον χώρο της υγείας -και όχι μόνο- πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην μάχη ενάντια στην πανδημία. Είμαστε σε όλους εκείνους ιδιαίτερα ευγνώμονες και τους ευχαριστούμε για το έργο και τη σκληρή, ανεκτίμητη δουλειά τους. Ωστόσο, οι ανάγκες που έχει προκαλέσει η πανδημία ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητές μας και εκ των πραγμάτων δεν είμαστε σε θέση να πράξουμε το ίδιο σε όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους και τα ποικίλα πεδία δράσης. O ρόλος του ΙΣΝ είναι να λειτουργεί πάντοτε υποστηρικτικά και να μην υποκαθιστά την Ελληνική Πολιτεία».

Επιπλέον, διαβεβαιώνει πως θα συνεχίζει να δίνει το δυναμικό παρών στην αντιμετώπιση κάθε πιθανής μελλοντικής κρίσης όπως ακριβώς έκανε πριν λίγους μήνες με την γιγαντιαία δωρεά του, συνολικού ύψους 100 εκατ. δολαρίων ,στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του για τον COVID – 19. Τα 16, 5 εκατ. από αυτήν θα διατεθούν στην ανακαίνιση 15 νοσοκομείων στην Ελλάδα με στόχο να δημιουργηθούν 155 επιπλέον κλίνες εντατικής αυξημένης φροντίδας. Στο μεταξύ πραγματοποιείται η αναμόρφωση και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός της δεύτερης ΜΕΘ και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, σε συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τους Θανάση και τη Μαρίνα Μαρτίνου και Αλίκη Περρωτή.