Η Κομισιόν φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη φαρμακευτική Johnson & Johnson, ώστε να προ-κρατήσει ή να προαγοράσει μεγάλη ποσότητα δόσεων του υπό ανάπτυξη εμβολίου για την καταπολέμηση της Covid-19, σύμφωνα με όσα ανέφεραν δυο αξιωματούχοι στο Reuters.

Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη που θα γίνει από ένα εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εντολή που έδωσαν τα 27 κράτη – μέλη για τη χρήση ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, ώστε να συναφθούν συμφωνίες με έως και έξι παρασκευαστές εμβολίων.

Οι συζητήσεις για το deal της Κομισιόν με την αμερικανική Johnson & Johnson βρίσκονται «σε εξέλιξη», σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος υγείας από κράτος μέλος της ΕΕ, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς έχουν προηγηθεί μυστικές συνομιλίες της Κομισιόν με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα εμβόλια.

Στο μεταξύ, άλλη πηγή της Ένωσης ανέφερε πως η Κομισιόν συζήτησε με τη J&J την Τρίτη, σχετικά με μια πιθανή συμφωνία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τα παραπάνω, ενώ δεν έγινε ξεκάθαρο αν οποιοδήποτε deal θα περιελάμβανε και προαγορά ή επιλογή αγοράς για εμβόλιο που βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών.

Σημειώνεται πως η Johnson & Johnson σχεδιάζει να ξεκινήσει τον Ιούλιο κλινικές δοκιμές για το πειραματικό της εμβόλιο κατα του θανατηφόρου κορωνοϊού, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 447.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι εξασφάλισαν 400 εκατομμύρια δόσεις πιθανού εμβολίου, που θα είναι διαθέσιμες από την αρχή σε όλα τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει εμβόλιο για την COVID-19 σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η AstraZeneca υπέγραψε παρόμοια συμφωνία τον Μάιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Διαβάστε επίσης:

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Σε απόλυτη απομόνωση για 7 ημέρες ο Εχίνος

Κορωνοϊός – καθηγητής Σουρβίνος: Ο Εχίνος είναι παράδειγμα του τι θα γίνει αν δεν τηρούμε τα μέτρα

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι μπορούν να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις το 2020