Και ας το κάνουμε άμεσα, διότι πραγματικά έχουμε μείνει πίσω! Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων απευθύνει έκκληση και εφιστά την προσοχή για την τροπή που παίρνει το ζήτημα των εμβολιασμών, ζητώντας να γίνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη επιστολή της που απευθύνεται στο υπουργείο Υγείας, από την αρχή της πανδημίας και ιδιαίτερα από την περίοδο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, καταγράφεται σημαντική μείωση των εμβολιασμών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Παρά τις συστάσεις για τη σημασία του έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα νήπια κάτω των 2 ετών, η μείωση των εμβολιασμών φτάνει το 50%. Ενώ στις υπόλοιπες ηλικίες (άνω των 2 ετών), η αντίστοιχη πτώση υπερβαίνει το 70%! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα σημαντικό εμβολιαστικό κενό, που μεταφράζεται σε κενά προστασίας έναντι σημαντικών νοσημάτων και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για τα μεμονωμένα άτομα όσο και τη δημόσια υγεία.

Ύστερα, λοιπόν, από πάνω από 350.000 θανάτους παγκοσμίως και εκατομμύρια επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ενώ όλος ο κόσμος βρίσκεται στην αναμονή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για αυτή τη νέα απειλή της δημόσιας υγείας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ήδη έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Αρκετά από αυτά (ιλαρά, μηνιγγίτιδα κλπ.)εξακολουθούν να συνιστούν απειλή για όλους και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα επιδημικές εξάρσεις. Για παράδειγμα, συνεχίζουν να καταγράφονται κρούσματα μηνιγγίτιδας Β και αυτή η εξαιρετικά απρόβλεπτη και ραγδαία εξελισσόμενη νόσος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για όλες τα παιδιά (ιδιαιτέρως για παιδιά κάτω των 4 ετών και έφηβους), παρότι προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό.

Στο σημείο αυτό, η ευαισθητοποίηση των γονέων αλλά και της πολιτείας είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαραίτητη. Η περίοδος που διανύουμε (ιδιαίτερα μέχρι τον Ιούλιο), είναι ιδανική για την πραγματοποίηση εμβολιασμών και αναπλήρωση όλων των κενών προστασίας, δεδομένου ότι και τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων και ιώσεων είναι εξαιρετικά χαμηλά, ενώ και αρκετοί γονείς έχουν πλέον μεγαλύτερη ευχέρεια, καθώς ουκ ολίγοι εργάζονται από το σπίτι με πιο ευέλικτους όρους και μπορούν να επισκεφτούν τους παιδιάτρους τα πρωινά. Είναι αυτονόητο ότι η αναπλήρωση όλων των εμβολιασμών οφείλει να γίνει στην αμέσως επόμενη περίοδο (το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο – Σεπτέμβριο) και οπωσδήποτε πριν την έναρξη της αντιγριπικής περιόδου ή ενός πιθανού 2ου κύματος COVID-19.

Σημειωτέον, οι εμβολιασμοί ρουτίνας δεν αυξάνουν την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19, αλλά ούτε και ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορονωϊού αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου.

Επιπλέον, σε όλα τα ιατρεία ή κέντρα εμβολιασμών τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και οι εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας είναι απολύτως ασφαλείς, με προγραμματισμένα ραντεβού, χρήση μάσκας και υγιεινή των χεριών. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να καθυστερεί κάποιος το εμβόλιο του παιδιού του, με την εποχή αυτή που διανύουμε να θεωρείται η πιο πρόσφορη για εμβολιασμό. Κοιτάξτε το πρόγραμμα εμβολιασμού του παιδιού σας, προγραμματίστε με τον παιδίατρό σας αυτά που συνιστώνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και πάρτε τα μέτρα σας και κατά της μηνιγγίτιδας Β, μιας ασθένειας που μπορεί να προληφθεί. Όλοι ας φροντίσουμε για να καλυφθούν τα όποια εμβολιαστικά κενά αναπόφευκτα δημιουργήθηκαν και ας το κάνουμε άμεσα!