Με μικρά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η διαδικασία παραλαβής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, από την έναρξη εφαρμογής της σχετικής διαδικασίας την 1η Απριλίου 2020 έως και τις 29 Μαΐου 2020 έχουν υποβληθεί συνολικά 1.387 αιτήματα από 753 ασφαλισμένους.

Εξ αυτών, τα 984 αιτήματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί με τελική εκτέλεση των συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία και παραλαβή των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους. Τα υπόλοιπα αιτήματα βρίσκονται σε διαδικασία αποστολής από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τέλος, 275 αιτήματα δεν πληρούσαν τα κριτήρια χορήγησης και έχουν απορριφθεί από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ογκολογικά φάρμακα και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.). Πρόκειται για 36 σκευάσματα που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ.

Υπενθυμίζεται πως αλλαγές στη διάθεση των ΦΥΚ που χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως οι ογκολογικές παθήσεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα, είχαν δρομολογηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν συχνά εγκλωβισμένοι στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό άνοιξαν δύο νέα κανάλια διάθεσης των ΦΥΚ, μέσω των ιδιωτικών κλινικών (υπάλληλοι εξουσιοδοτημένοι απο τους ογκολογικούς αςθενεις παραλαμβάνουν τα ΦΥΚ αντί για τους ασθενείς, και οι τελευταίοι πηγαίνουν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία) καθώς και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.