Για την απόφαση να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί μίλησε ο καθηγητής ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι σταθμίστηκε η εμπειρία από το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης και πως η καμπύλη είναι τόσο χαμηλή που «μας κάνει πολύ αισιόδοξους» και πως δεν υπάρχει βέλτιστο σημείο για να γίνει το άνοιγμα των σχολείων και να γυρίσουν ξανά τα παιδιά στις τάξεις και στην κανονικότητά τους.

Ο καθηγητής τόνισε ότι παρότι οι επιδημιολόγοι δεν έχουν δει τα πλήρη αποτελέσματα από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, δεν αναμένουν καμιά δραματική έκρηξη κρουσμάτων, ενώ φαίνεται πως τα νέα παιδιά ίσως να έχουν καλύτερη αντίληψη των μέτρων.

Ο κ. Σουρβίνος τόνισε ότι τα παιδιά έχουν μπει στο πνεύμα των αποστάσεων και της χρήσης αντισηπτικών και πως παρότι θα έχουν τον αυθορμητισμό τους και θα αρχίσουν το παιχνίδι, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν νοσούν ή νοσούν σε χαμηλό βαθμό και δεν αποτελούν ουσίες σημαντικές για τη μετάδοση του ιού.

Για το συνωστισμό στου Ψυρρή: Πολύ επικίνδυνο, αδύνατο να ιχνηλατήσει κανείς

Μιλώντας για το τέταρτο βήμα κύμα άρσης των μέτρων, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι μια σημαντική επιβράβευση της προηγούμενης συμπεριφοράς των πολιτών, που θα έχουν ξανά τη δυνατότητα να βγουν έξω.

Για το συνωστισμό στου Ψυρρή το περασμένο Σάββατο, τόνισε ότι είναι πολύ επικίνδυνες, καθώς ο ιός κρύβεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Σύμφωνα με τον κ. Σαρβίνο, τέτοιοι συνωστισμοί σε βράδυνες εκδηλώσεις, έχουν δημιουργήσει μικρές ή μεγάλες εστίες, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν τυχόν περιστατικά.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το σημερινό άνοιγμα της εστίασης και των καφέ θα αποσυμφορήσει αυτές τις εικόνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Πόσες φορές να πλένουμε τα χέρια μας για να μειωθεί κατά 36% ο κίνδυνος λοίμωξης

Κορωνοϊός: Ασθενείς με Covid-19 παύουν να είναι μολυσματικοί μετά από 11 μέρες, δείχνει μελέτη

Εστίαση και Τουρισμός: Ανοίγουν τα νησιά – Στο 0,3-0,4 ο δείκτης R0