Κανόνας στην εργασιακή καθημερινότητα των νοσηλευτών στα ψυχιατρεία αποτελούν τα αλλότρια καθήκοντα: από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι και την αποστολή σημάτων απόδρασης για νοσηλευόμενους και από την εφαρμογή του προστατευτικού κλινοστατισμού (κοινώς η καθήλωση με ιμάντες των ασθενών) μέχρι τη φύλαξη των ασθενών, το εύρος των υπηρεσιών που καλούνται να προσφέρουν οι ψυχιατρικοί νοσηλευτές είναι μεγάλο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ποιότητα τελικά των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν αλλά και την ορθή άσκηση των νοσηλευτικών τους καθηκόντων.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής – ΕΣΥ (ΣΥΝΟΨΥΝΟ – ΕΣΥ)  στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο». Η σοβαρή νοσηλευτική υποστελέχωση σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας στο Δρομοκαΐτειο αποτελούν ένα κοκτέιλ επικίνδυνο για τη λειτουργία του ψυχιατρείου.

«Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι τα αλλότρια καθήκοντα, τα οποία καλούνται να διεκπεραιώσουν οι Νοσηλευτές, χωρίς αυτά να προκύπτουν από τα νόμιμα επαγγελματικά τους καθήκοντα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιώργος Αβραμίδης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, όπως αναφέρει, η αποστολή σημάτων απόδρασης (εκούσια – ακούσια νοσηλεία), η οποία πραγματοποιείται από τους Νοσηλευτές ενυπόγραφα, ενώ η διαδικασία οφείλει να διεκπεραιώνεται από τη Διοικητική Υπηρεσία. Οι νοσηλευτές επωμίζονται παράτυπα και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων των ασθενών -πρέπει να γίνεται με ιατρική ή διοικητική μέριμνα. Επιπλέον, το νοσηλευτικό καλείται «να παρέχει υπηρεσίες φύλαξης», παράλληλα με τα νοσηλευτικά του καθήκοντα.

Ιδιαίτερη αναφορά, πραγματοποιήθηκε ως προς τη διαδικασία εφαρμογής του προστατευτικού κλινοστατισμού, καθώς οι νοσηλευτές τόνισαν πως διαταράσσει τη θεραπευτική σχέση του Νοσηλευτικού Προσωπικού με τον ψυχικά πάσχοντα, πυροδοτώντας πολλές φορές εκδηλώσεις επιθετικών συμπεριφορών προς το Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης κατά τη διαδικασία εφαρμογής του προστατευτικού κλινοστατισμού, προτάθηκε η σύσταση ειδικής και κατάλληλα εκπαιδευμένης ομάδας «παρέμβασης στην κρίση», η οποία θα αναλαμβάνει τη διαδικασία εφαρμογής του πρωτοκόλλου προστατευτικού κλινοστατισμού, κατόπιν ιατρικής οδηγίας.

Κλινική εξέταση ασθενών μέσα στο ασθενοφόρο 

Τέλος, ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ -ΕΣΥ επισκέφθηκε τον χώρο του Εφημερείου, όπου διαπιστώθηκαν «αντιεπαγγελματικές εργασιακές συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, λόγω της άναρχης και περιορισμένης πρόσβασης χώρου».

Επισημάνθηκε το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης εξεταστικών χώρων, π.χ. η εξέταση παθολογικών περιστατικών πραγματοποιείται από το ιατρικό προσωπικό, εντός του ασθενοφόρου, διότι δεν υπάρχει χώρος για να περάσει το φορείο στο χώρο του Εφημερείου!

Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως που προκύπτει, κατά τον Σύλλογο, είναι η έλλειψη χώρου διαφυγής, καθώς τα εξεταστικά ιατρεία είναι απομονωμένα, με μικρό εμβαδόν, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει το έργο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, ενώ παράλληλα οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι εκτεθειμένοι σε περιστατικά επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών.