Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες σε χιλιάδες ασθενείς με παθήσεις της ωχράς κηλίδος (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αγγειακές αποφράξεις) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια της όρασής τους.

Οι παθήσεις αυτές χρήζουν θεραπείας σε μηνιαία βάση με ενδοϋαλοειδική έγχυση από οφθαλμίατρο.

Λόγω φόρτου εργασίας αλλά και λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, σε πολλά δημόσια νοσοκομεία οι θεραπείες αυτές σταμάτησαν ή μειώθηκαν δραματικά. Ακριβώς το ίδιο έγινε και στις ιδιωτικές κλινικές.

Οι οφθαλμολογικές εταιρείες και οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί η δυνατότητα -όπως γινόταν και παλαιότερα- να πραγματοποιούνται οι εγχύσεις και στις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ). Τονίζουν μαλιστα πως προκειται για την άμεση κι εφικτή λύση η οποία θα ανακουφίσει από την αγωνία χιλιάδες ασθενείς.

«Γιατί τις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας επιτρέπεται να γίνονται μείζονες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως εγχειρήσεις καταρράκτη, γλαυκώματος, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς κ.α., αλλά δεν τους επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτές τις ελάσσονες (απλές) οφθαλμολογικές πράξεις των ενδοϋαλοειδικώνεγχύσεων;», θέτει το ερώτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας, κ. Ιωάννης Ασλανίδης. Και ζητεί από τους αρμόδιους να επιδείξουν την ευαισθησία και το πρακτικό πνεύμα που τους έχουν χαρακτηρίσει όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Guardian: Η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο για άνοιγμα συνόρων μεταξύ χωρών με «κοινά επιδημιολογικά προφίλ»

«Εντοπίσαμε αντίσωμα που εξουδετερώνει τον ιό!» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ

Μητσοτάκης προς νοσηλευτές: Βγάλατε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη