Να περάσουν ταχύτερα από τα προβλεπόμενα τη «γέφυρα ασφάλειας», δηλαδή τη δέσμη σταδιακών μέτρων για την επιστροφή στην κανονικότητα, επιθυμούν διακαώς τις τελευταίες ώρες πολίτες, αλλά κυρίως παράγοντες της αγοράς και του τουρισμού, σε μια απόπειρα να περιορίσουν την οικονομική αιμορραγία από την πανδημία.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Με δεδομένο ότι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα παραμένουν τις τελευταίες ημέρες σε μονοψήφια νούμερα, η επάνοδος στην χαμένη καθημερινότητα με πιο γοργά βήματα έχει σχεδόν μονοπωλήσει τη συζήτηση σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της χώρας, μολονότι πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου αποκήρυττε κάθε σκέψη περί ικανοποίησης κλαδικών αιτημάτων και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η προτεραιότητα, άλλωστε, στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής έχει τεθεί στην κορυφή της κυβερνητικής προσπάθειας τους τελευταίους δύο μήνες, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να αψηφά το όποιο πολιτικό και οικονομικό κόστος, μπροστά στις ζωές των ανθρώπων. Υπό αυτό το πρίσμα, η οποιαδήποτε επιτάχυνση της μετάβασης στους παλιούς ρυθμούς ζωής προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι φέρονται να εξετάζουν ήδη εναλλακτικά σενάρια επανεκκίνησης επιχειρήσεων εστίασης και οργανωμένων ακτών, προκειμένου να διασωθεί ως ένα βαθμό η φετινή τουριστική σεζόν.

Μπροστάρηδες οι δήμαρχοι

Τα σχετικά αιτήματα, άλλωστε, φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ δεν είναι λίγοι και οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τοποθετούνται δημόσια για το σχετικό ενδεχόμενο, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο ίδιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ζήτησε «να ανοίξουν οι κλειστές οργανωμένες παραλίες. Χρειαζόμαστε χώρο», ώστε να προβλεφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με πρώτες τις αποστάσεις. Για τον ίδιο λόγο, ο κ. Κωνσταντέλλος συνέστησε προσοχή προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση – αναφορικά με τα τραπεζοκαθίσματα, ζητώντας ειδική μέριμνα «για να μη διαλύσουμε το δημόσιο χώρο».

Ρύθμιση για τα τραπεζάκια

Στην ίδια κατεύθυνση, είναι πιθανόν να κατατεθεί ακόμη και σήμερα η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για την επέκταση της δραστηριότητας εστίασης και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων χωρίς επιβάρυνση από τα δημοτικά τέλη, αφού η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είναι θέμα ελάχιστων ωρών και θα συνοδεύεται και από ρύθμιση για την αξιοποίηση και τμημάτων του εσωτερικού χώρου των καταστημάτων, δηλαδή σημείων στα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται κοντά σε πόρτες και παράθυρα, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη χωρητικότητα σε άτομα, πάντα με ασφάλεια.

Ευελιξία πίσω από το σχέδιο

Τόσο το αναλυτικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας, όσο και οι διεθνώς αναγνωρισμένες επιδόσεις της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό βαραίνουν στις γνώμες των λοιμωξιολόγων, που θα κληθούν να εισηγηθούν τελικά, αρνητικά ή θετικά, απέναντι στο χρονοδιάγραμμα των μέτρων επανόδου από την πανδημία. Τη δεκτικότητα της κυβέρνησης απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασε, μιλώντας χθες στον Θέμα 104,6 η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Απαντώντας αναφορικά με την επανεκκίνηση των καταστημάτων εστίασης, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι κατανοητό. Αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε μια καλή εικόνα πως πήγε το 15πενθήμερο» απάντησε σχετικά η κ. Πελώνη, προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα (σ.σ. αυτές τις ημέρες), αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι». Η ίδια δεν απέκλεισε να υπάρχει μετάθεση νωρίτερα των ημερομηνιών επανεκκίνησης της εστίασης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα «σχέδιο» και αυτό «μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές είτε προς την μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση», υποδεικνύοντας τις δυνατότητες ευελιξίας από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην ίδια ευελιξία προσβλέπουν και εκπρόσωποι του τουρισμού, οι οποίοι κατέθεσαν χθες τις προτάσεις τους αναφορικά με τη στήριξη του κλάδου, αλλά και τα επόμενα βήματα στην πορεία εξόδου από την πανδημία, κρατώντας από πλευράς τους ανοιχτές ημερομηνίες στο εθνικό ημερολόγιο.

Μεγάλα, «ελεύθερα» νησιά

Με ειλημμένη την απόφαση της κυβέρνησης για άρση των περιορισμών μετακίνησης εκτός νομού τη Δευτέρα 18 Μάϊου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο οι απαγορεύσεις να αρθούν νωρίτερα για τα μεγάλα νησιά, καθώς αυτά διαθέτουν ικανές υγειονομικές υποδομές για κάθε ενδεχόμενο, «φωτογραφίζοντας» την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, ως περιοχές – πιλότους της άμεσης αποκλιμάκωσης των περιορισμών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και ημέρες οι σχετικές διαβουλεύσεις τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας, περιγράφοντας παράλληλα πως «στις 18 Μαΐου που σηματοδοτεί την έναρξη των μετακινήσεων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, μπορεί να προστεθεί και έναρξη μετακινήσεων στα μεγάλα νησιά, όπως Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα».

Μάιος, αντί Ιουνίου

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις τόσο για τις μετακινήσεις εκτός νομών, όσο και για τα καταστήματα εστίασης και τις οργανωμένες θα ληφθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, συγκεντρώνοντας γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου το πάνδημο ενδιαφέρον του κλάδου. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος είχε τοποθετήσει τις τελικές αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου για τα τελευταία στάδια του προγράμματος «Γέφυρα Ασφάλειας» πριν τις 18 Μάϊου, δεν αποκλείεται στο να οδηγήσει τα γεγονότα να τρέξουν γρηγορότερα και σίγουρα πριν τις αρχές Ιουνίου. Καθώς, δηλαδή, η κυβέρνηση σκόπευε να δώσει το σήμα της επανεκκίνησης, ηχεί πλέον ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων αυτοπεριορισμού γύρω στις 25 Μαΐου για την εστίαση και τις τουριστικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό και με ορίζοντα την ερχόμενη Παρασκευή, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αποφασίσει ειδικά για τον τομέα του τουρισμού, με τους ξενοδόχους να προτείνουν χθες:

· Αναστολή λειτουργίας σε εστιατόρια με μπουφέ στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα,

· Ενίσχυση των εστιατορίων σε υπαίθριους χώρους

· Μετάβαση σε πισίνες και παραλίες κατά ομάδες ως τις 12 το μεσημέρι.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων-Κρούσματα κορωνοϊού: Αισιοδοξία από τον δείκτη R0 και τα στατιστικά την α’ εβδομάδα της άρσης των μέτρων

Στις 13 Ιουλίου τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα;

Κορωνοϊός – Έρευνες: Τα δύο τρίτα των φορέων είχαν απώλεια όσφρησης