Μία γιγάντια πέτρα αφαιρέθηκε από την ουροδόχο κύστη μίας 56χρονης γυναίκας αφήνοντας άφωνους τους θεράποντες ιατρούς καθώς η πέτρα ήταν σε μέγεθος γκρέιπφρουτ.

Η γυναίκα επισκέφθηκε το τοπικό τμήμα πρώτων βοηθειών έχοντας πόνους στο στομάχι και δυσκολία ούρησης για τρεις μέρες. Οι γιατροί στο Σικάγο βρήκαν μία μάζα στην κοιλιακή της χώρα προτείνοντάς της να πραγματοποιήσει μία αξονική τομογραφία.

Τα αποτελέσματα της τομογραφίας, τα οποία οι γιατροί δημοσίευσαν στο Oxford Medical Case Reports. αποκάλυψαν ότι η γυναίκα είχε μία πέτρα μήκους 11 εκατοστών στην ουροδόχο κύστη της. Για την αφαίρεση της πέτρας – γκρέιπφρουτ η γυναίκα εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο.

«Υπάρχουν μόνο ελάχιστα περιστατικά γιγαντιαίων πετρών στην ουροδόχο κύστη που παρουσιάστηκαν με επιπλοκές τραυματισμού του νεφρού.

«Λόγω αυτής της σχετικής σπανιότητας των γιγάντιων λίθων της ουροδόχου κύστης, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τα περιστατικά, τη διαχείρισή τους και τη μακροχρόνια παρακολούθηση του ασθενούς. Ωστόσο μία έγκαιρη διάγνωση και η χειρουργική διαχείριση χρειάζονται για να αποσοβηθούν μόνιμοι τραυματισμοί του νεφρού».

Τα όργανα της γυναίκας σταμάτησαν να λειτουργούν κανονικά λόγω του οξύ τραυματισμού του νεφρού της.

Στους γιατρούς, με επικεφαλής τον Δρ. Rohit Agrawal δήλωσε πως είχε έντονο πόνο κατά την ούρηση τους τελευταίους έξι μήνες. Ωστόσο κάθε φορά λάμβανε αντιβιοτικά ο πόνος μειωνόταν.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το άζωτο ουρίας αίματος – ένα σημάδι για τη νεφρική υγεία – ήταν 16 φορές υψηλότερο από ότι θα έπρεπε να είναι.

Η αξονική τομογραφία ακολούθως αποκάλυψε τη μάζα και διαγνώσθηκε η πέτρα στην ουροδόχο κύστη, μία πάθηση που χτυπά τους ασθενείς άνω των 50 ετών.

Πριν το χειρουργείο οι θεράποντες ιατροί της χορήγησαν αντιβιοτικά προγραμματίζοντας την επέμβαση για την τρίτη ημέρα στην παραμονή της στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, η μεγαλύτερη πέτρα που αφαιρέθηκε από ουροδόχο κύστη είχε μήκος 17,9cm και βρισκόταν σε έναν Βραζιλιάνο το 2003.