Το 2018 εκδόθηκαν στη Δανία 15.000 διαζύγια, εύκολη υπόθεση για τους πρωταγωνιστές τους καθώς στην εν λόγω χώρα μπορείς να χωρίσεις μ’ ένα απλό κλικ στο διαδίκτυο.

Οι «ενδιαφερόμενοι» δεν αναζητούν δικηγόρο, δεν περνούν το κατώφλι των δικαστηρίων κι από τη στιγμή που συμφωνούν να δώσουν τέλος στον έγγαμο βίο τους η έκδοση διαζυγίου ισούται με παιχνίδι. Ωστόσο από την 1η Απριλίου τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά στην περίπτωση που υπάρχουν στη μέση παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του νέου κώδικα διαζυγίου που υιοθετήθηκε προσφάτως στη Δανία, τα ζευγάρια που έχουν ανήλικα παιδιά θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες κατά τους οποίους υποχρεούνται να παρακολουθήσουν ένα μάθημα διαζυγίου στο Διαδίκτυο, προκειμένου το διαζύγιό τους να τεθεί σε ισχύ.

Τα μαθήματα αυτά έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν ως ένα σύστημα «πλοήγησης» στη νέα ζωή του κάθε διαζευγμένου με τα παιδιά του ενώ θα δίνουν απαντήσεις σε εκατοντάδες από τα πιο βασικά ερωτήματα που τίθενται σε ένα διαζύγιο.

Για να εγγραφεί ο «ενδιαφερόμενος» αρκεί ένα κλικ σε μία εξατομικευμένη σύνδεση ενώ η υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων αγγίζει τους τρεις μήνες. Το μοναδικό στο είδος του υποχρεωτικό αυτό μάθημα αποτέλεσε αντικείμενο μιας ευρείας συναίνεσης της πολιτικής τάξης της Δανίας, με εξαίρεση τους φιλελεύθερους οι οποίοι υποστήριξαν (ματαίως) ότι το κράτος δεν θα πρέπει να ανακατεύεται σε θέματα που αφορούν στην ελευθερία του ατόμου. Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι τόνισαν πως όταν υπάρχουν στη μέση παιδιά τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν πάντα προς το συμφέρον των παιδιών…