Ένας Κινέζος χειρουργός κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη χειρουργική επέμβαση σε ασθενή εγκεφάλου με νόσο Πάρκινσον, με την απόσταση γιατρού, χειρουργούμενου να φτάνει σχεδόν τα 3.000 χιλιόμετρα.

Η επέμβαση κατέστη εφικτή χρησιμοποιώντας σύνδεση 5G.

Με τη χρήση του ταχύτατου φορητού δικτύου ο χειρουργός Ling Zhipei, επικεφαλής ιατρός του Πρώτου Ιατρικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο PLA (PLAGH), εμφύτευσε συσκευή βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης (DBS) στον εγκέφαλο του ασθενούς για να τον βοηθήσει να ελέγχει τα συμπτώματα της νόσου.

Η χειρουργική επέμβαση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες με τον ασθενή μετά από αυτή να δηλώνει «Αισθάνομαι καλά».

Από την πλευρά του ο χειρουργός δεν περίμενε πως θα έγραφε ιστορία όταν ξεκινούσε αυτό το χειρουργείο. «Δουλεύω στα νοσοκομεία του Πεκίνου και της πόλης Χαϊνάν και βρισκόμουν στη δεύτερη όταν ένας ασθενής στο Πεκίνο χρειαζόταν χειρουργείο και δεν μπορούσε να έρθει στην Χαϊνάν. Το δίκτυο 5G, έλυσε τα προβλήματα, όπως η κακή σύνδεση και η καθυστέρηση στον έλεγχο που προκαλούσε το 4G δίκτυο, βοηθώντας να πραγματοποιηθεί μία επέμβαση σχεδόν πραγματικού χρόνου, ενώ ελάχιστα αισθάνεσαι ότι ο ασθενής απέχει 3.000 χιλιόμετρα μακρυά», ανέφερε σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο Δρ. Ling Zhipei .