Μία 44χρονη γυναίκα από το Δυτικό Λονδίνο λιποθύμησε ενώ πλησίαζε σε οργασμό και οι εξετάσεις έδειξαν ότι ένα αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου διερήχθη.

Παρότι αρχικά υπέφερε από έναν μεσαίας έντασης πονοκέφαλο μετά την τρίλεπτη λιποθυμία της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν άμεσα να εξηγήσουν τι προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά οι αυξομειώσεις στην πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής θεωρούνται παράγοντας ρήξης των αιμοφόρων αγγείων.

Ο ερωτικός της σύντροφος δήλωσε πως παρατήρησε ότι το σώμα της ήταν δύσκαμπτο όταν της έκανε στοματικό έρωτα.

Οι γιατροί κατέγραψαν το περιστατικό στο BMJ Case Reports: «Κοιτάζοντας το πρόσφατο ιστορικό της η ασθενής ανέφερε ότι πλησίαζε σε οργασμό ενώ της έκανε στοματικό έρωτα ο σύντροφός της πριν χάσει τις αισθήσεις της». Όταν έφτασε στο νοσοκομείο η γυναίκα είχε φυσιολογικά ζωτικά σημάδια και επικοινωνούσε πλήρως με το περιβάλλον. Αισθανόταν να ζαλίζεται αλλά δεν έκανε εμετό και είχε πονοκέφαλο εστιασμένο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού της την ένταση του οποίου αξιολογούσε με έξι σε κλίμακα του δέκα.

Οι γιατροί θεώρησαν ότι είχε μία κρίση αλλά η αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι υπήρχε αίμα μεταξύ του κρανίου και του εγκεφάλου αποδεικνύοντας πως είχε τελικά υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Διαγνώστηκε με υποαραχνοειδή αιμορραγία ένα ιδιαίτερο τύπο εγκεφαλικής αιμορραγίας που συνήθως εκδηλώνεται αιφνιδιαστικά.

Στην αναφορά τους οι επιστήμονες αναγνώρισαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί αιτία ρήξης των αιμοφόρων αγγείων λόγω του ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Πλέον πρόσθεσαν και τον στοματικό έρωτα στους παράγοντες κινδύνου.

«Παλαιότερες μελέτες με παρακολούθηση της αρτηριακής λειτουργίας κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής, έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης η αρτηριακή πίεση όπως επίσης και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνονται ενώ γίνονται ακόμη πιο υψηλοί κατά τη διάρκεια του οργασμού».

Για τη φροντίδα της γυναίκας οι γιατροί πραγματοποίησαν ενδαγγειακή συσπείρωση, στο πλαίσιο της οποίας εισάγεται στις αρτηρίες του εγκεφάλου ειδικός καθετήρας υπό αγγειογραφικό έλεγχο μέσου του οποίου εισάγονται ειδικά μεταλλικά λεπτά εύκαμπτα σύρματα-σπειράματα τα οποία περιελίσσονται και σταματούν την αιμορραγία.

Η ασθενής πέρασε δύο βδομάδες στο νοσοκομείο πριν πάρει εξιτήριο χωρίς να έχει περαιτέρω προβλήματα.

Η γυναίκα αποκάλυψε πως είναι καπνίστρια, ασθματική και υπέφερε από ελονοσία όταν ήταν 20 ετών, αλλά αυτά δεν συνδέονται άμεσα με την εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη σύμφωνα με την αναφορά.